Kawasaki nampaknya bersedia untuk bersaing lebih hebat dalam pasaran, dan sebelum tahun ini berakhir, kita sudah mengetahui mereka akan melancarkan beberapa model baru tahun 2020. Satu daripadanya telah pun didedahkan iaitu Ninja 650 2020. Model ini bakal menggantikan model sebelumnya yang dilancarkan untuk pasaran Malaysia pada tahun 2017.

Enjin serta casis model ini masih lagi sama, iaitu digerakkan oleh unit dua silinder selari 649 cc DOHC dengan sistem penyejukan cecair dan transmisi enam kelajuan, mampu menghasilkan kuasa 67.3 hp pada 8,000 rpm dan 65.7 Nm tork pada 6,500 rpm.

Walaupun begitu, Kawasaki lebih memberi perhatian kepada naik taraf gaya dan kelengkapan pada Ninja 650 ini, di mana seperti yang boleh dilihat, panel badannya diubah dan sekarang menggunakan lampu jenis LED di hadapan dan belakang.

Menjadikan motosikal ini nampak lebih moden adalah panel meternya yang kini menggunakan skrin TFT berwarna penuh. Selain paparan pelbagai informasi, meter ini juga boleh disambungkan dengan aplikasi di telefon pintar dan memaparkan navigasi perjalanan. Model baru ini juga datang terus dengan tayar Dunlop Sportmax Roadsport 2 di Eropah.

Lain daripada itu, kebanyakan kelengkapan pada Ninja 650 2020 masih lagi sama, termasuk fork teleskopik 41 mm, brek cakera berkembar 300 mm serta angkup dua piston di hadapan, monoshock, brek cakera 220 mm serta angkup satu piston di belakang, brek ABS, tangki bahan api 15 liter dan berat 193 kg.

Di Eropah, Ninja 650 2020 datang dalam dua pilihan warna untuk versi Standard iaitu Pearl Blizzard White dan Metallic Spark Black, manakala versi KRT Edition menggunakan warna hijau dengan grafik khas.