Seperti yang pernah dilaporkan sebelum ini, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah menamatkan perkhidmatan tambah nilai Touch n’ Go (TnG) di semua lorong keluar plaza tol kendaliannya bermula 5 Nov lalu. Walau bagaimana pun, langkah PLUS ini dikatakan tidak dipersetujui oleh segelintir penggunannya dan ia turut mendapat perhatian Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Saya kira, pandangan pengguna penting untuk diberikan perhatian kerana kemudahan yang disiapkan (di lebuh raya) itu adalah untuk memberikan keselesaan kepada mereka. Langkah menutup lorong tambah nilai itu mungkin keputusan yang diambil pihak pengurusan PLUS.

Saya berharap pengurusan PLUS dapat meneliti semula keputusan itu dengan mengambil kira pandangan pengguna lebuh raya, dan mereka harus menyediakan pilihan bagi kemudahan pengguna,” katanya seperti dilaporkan oleh Berita Harian.

Kelmarin, akhbar yang sama melaporkan, pelbagai pihak yang menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap langkah PLUS menghentikan perkhidmatan tambah nilai kad TnG di semua lorong keluar plaza tol miliknya. Malahan orang ramai dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak supaya perkhidmatan itu diteruskan bagi kemudahan pengguna, sehinggalah khidmat tambah nilai secara dalam talian menerusi e-wallet diaktifkan di semua lebuh raya milik PLUS.

Maklumbalas daripada PLUS pula menyatakan, masalah tidak akan timbul sekiranya pengguna membuat persediaan awal, selain penutupan lorong tambah nilai hanya membabitkan lorong keluar plaza tol.