Dengan semakin banyak kereta elektrik atas jalan sekarang, memastikan infrastruktur mengecas yang cukup juga boleh jadi mencabar, dari aspek kesukaran dan juga kos. Dalam beberapa senario, lokasi itu sendiri tidak membenarkan stesen pengecas konvensional dipasang di situ.

Bagi menyediakan penyelesaian kepada masalah tersebut, Volkswagen sedang membangunkan robot pengecas boleh bergerak yang dikawal menggunakan aplikasi atau komunikasi V2X. Apabila aktif, keseluruhan proses mengecas, dari membuka penutup tempat mengecas, memasukkan soket dan mencabut semula apabila selesai boleh dilakukan tanpa sebarang sentuhan daripada manusia.

“Robot pengecas boleh gerak ini akan mencetus satu revolusi apabila tiba waktu mengecas di pelbagai tempat letak kereta seperti yang bertingkat dan bawah tanah, kerana kami membawa infrastruktur pengecas tersebut kepada kereta dan bukan sebaliknya,” kata ketua pembangunan Volkswagen Group Component, Mark Möller.

Selain dilengkapi dengan teknologi V2X, robot ini juga dipasang dengan pelbagai kamera, pengimbas laser dan pengesan ultrasonik untuk menyokong fungsi autonomous padanya. Semasa beroperasi, robot ini akan membawa kotak penyimpan tenaga (dipanggil battery wagons) kepada kereta dan menyambungkannya. Setiap battery wagon mempunyai kapasiti 25 kWh dan boleh menampung sistem pengecasan pantas DC sehingga 50 kW.

Alat ini akan berada dengan kenderaan sepanjang proses mengecas berjalan, sementara robot itu pula boleh pergi memberikan servis kepada kenderaan lain yang perlu dicas. Robot ini boleh membawa beberapa unit penyimpan tenaga pada masa sama, sebelum dihantar semula ke stesen pengecasan khas apabila kereta selesai dicas.