Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memasuki fasa kedua hingga 14 April ini menyaksikan penguatkuasaan yang lebih ketat dann tegas. Ini termasuklah mengehadkan jarak perjalanan dalam radius 10 kilometer sahaja dari kediaman masing-masing dan hanya seorang sahaja dalam sebuah kenderaan, jika perlu keluar untuk membeli barang keperluan termasuk bekalan makanan dan ubat-ubatan.

Dengan pematuhan PKP ini, sudah pasti orang ramai pun kurang pergi ke stesen minyak, mungkin kalau ada yang terpaksa pergi untuk mengisi minyak, terasa sangsi untuk memegang nozzle, bimbang risiko dijangkiti COVID-19, memandangkan komponen terbabit memang ‘most wanted’ untuk virus tersebut ‘berumahtangga’ sebab ramai yang menggunakannya.

Jadi, bagaimana hendak mengurangkan kerisauan dan kegusaran anda sekiranya terpaksa juga untuk mengisi minyak? Perlukah memakai sarung tangan untuk memegang nozzle dan sewaktu hendak memasukkan nombor PIN untuk membuat pembayaran.

Baru-baru ini, Petronas ada memaparkan peringatan mengenai perkara ini. Di mana orang ramai tidak digalakkan menggunakan sarung tangan (khususnya material plastik atau pun high-density polyethylene (HDPE) yang biasa digunakan ketika penyediaan makanan), tisu, sapu tangan mahu pun beg plastik bila hendak menggunakan nozzle. Ini kerana penggunaan material berkenaan boleh berisiko mencetuskan statik dan sekaligus boleh menyebabkan kebakaran.

Buat masa ini, kebanyakan stesen minyak mengambil pelbagai langkah berjaga-jaga termasuk mengelap nozzle, pembuka pintu, mesin ATM dan sebagainya dengan cecair penyah virus dan pembasmi kuman secara kerap.

Jika anda tetap mahu menggunakan sarung tangan nitril yang hanya boleh digunapakai sekali sahaja (tak kiralah sama ada powdered atau pun bebas-powder), pun boleh juga. Sarung tangan jenis ini anti-statik dan selamat digunakan untuk tujuan berkenaan. Cuma selepas menggunakannya, jangan pula main buang tak tentu hala. Pastikan anda lupuskannya dengan cara yang betul. Buka sarung tangan terbabit dan pastikan ia dalam keadaan terbalik (yang di bahagian dalam semasa anda menggunakannya, diterbalikkan ke luar).

Cuma disebabkan di stesen minyak, tiada tong sampah khas untuk membuang sarung tangan atau barang tercemar begini (tidak seperti di hospital, yang ada tong sampah khas untuk membuang sarung tangan sebegini), jadi sebenarnya tidak digalakkkan anda untuk menggunakan sarung tangan tersebut. Memadai membasuh tangan dengan sabun dan air bersih atau pun menggunakan hand sanitizer. Untuk pembayaran pula, kalau ada kad debit (kena pastikan ada duit di dalam akaun bank), boleh gunakan kaedah pembayaran secara pay wave. Kalau mengisi minyak di stesen minyak Petronas, boleh juga menggunakan aplikasi Setel lebih memudahkan transaksi pembayaran secara dalam talian.