Setelah pengenalannya yang dijaudualkan ketika pameran Geneva tahun ini terpaksa di tangguhkan, Toyota akhirnya akan memperkenalkan model SUV segmen B terbarunya esok, 23 April, menurut Autonicion.

Kenderaan crossover kompak baru itu menggunakan platform TNGA-B yang sama digunakan pada Yaris terkini. Untuk itu, model baru ini juga dijangka akan berkongsi sistem janaan kuasa yang sama dengan hatchback berkenaan. Ini termasuklah enjin M15A 1.5 liter Dynamic Force NA tiga-silinder, yang digandingkan sama ada dengan kotak gear Direct-Shift CVT atay manual enam-kelajuan.

Bagi sistem janaan kuasa dengan elektrikfikasi, ia mungkin juga tak lari jauh daripada penawaran yang diberikan pada Yaris. Ini terdiri daripada unit 1.5 liter NA dengan janaan 91 hp/120 Nm serta motor elektrik magnet synchronous kekal dengan kuasa 79 hp/141 Nm. Ia juga ada dalam versi pacuan semua roda.

Model ini akan memenuhi permintaan pasaran segmen B bagi SUV yang kian berkembang, yang ketika ini bagi Toyota paling hampir hanya diwakili oleh model C-HR satu segmen di atasnya. Menurut pemerhati pasaran JATO Dynamics, 1.9 juta SUV kompak telah dijual di Eropah tahun lalu, mewakili 20% pertambahan angka jualan berbanding tahun 2018.

Pengenalan pada 23 April ini juga akan awal, memandangkan Mac lalu sumber Toyota memaklumkan Automotive News Europe bahawa SUV segmen B ini hanya akan mula dijual selepas 12 bulan, sementara aktiviti-aktiviti lain yang dirancang selepas Geneva yang telah dibatalkan itu juga terpaksa dikurangkan. Betul atau tidak, dan apa penawaran yang ada untuk crossover segmen B terbaru Toyota ini, kita tunggu esok.