Kerajaan Persekutuan sudah membatalkan perintah harga siling terhadap minyak petrol dan diesel melalui Warta Kerajaan bertarikh 3 Jun lalu, lapor Harian Metro.

Menerusi Warta Kerajaan berkenaan, Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Runcit Maksimum bagi Petrol dan Diesel) (No 8) (Pembatalan) 2020, mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 (Akta 723) dibuat Pengawal Harga, Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad pada 10 April lalu dengan kelulusan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi.

Oleh itu, ia secara langsung membatalkan Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Runcit Maksimum bagi Petrol dan Diesel) (No 8) 2020 [PU (A) 64/2020]. Walau bagaimanapun, masih lagi tiada maklumat lain mengenai pembatalan itu dalam Warta Kerajaan tersebut bagi memperincikan langkah pembatalan berkenaan.

Harga siling yang dibatalkan ini adalah penetapan yang telah dibuat oleh Menteri Kewangan Kerajaan Pakatan Harapan, Lim Guan Eng. Perintah yang dibuat pada Februari lalu tersebut menetapkan harga siling RON95 pada RM2.08 seliter berbanding RM2.20 seliter sebelum ini dan diesel pada harga RM2.18 seliter.

Mesyuarat Jemaah Menteri ketika itu sebulat suara memutuskan harga siling berkenaan biarpun harga minyak dunia naik lebih daripada itu – bermaksud jika harga minyak dunia berada bawah paras itu, harga mingguan petrol RON95 akan berada bawah paras RM2.08.

Buat masa sekarang, harga Petrol RON97 ditetapkan pada paras RM1.78 seliter, RM1.48 seliter bayi RON95 dan diesel pada paras RM1.63 seliter – harga ini efektif bermula 6 Jun lalu sehingga tengah malam 12 Jun ini.