Audi RS4 Avant, RS5 Sportback 2020 kini tiba di M’sia – enjin V6 2.9L biturbo 450 hp, harga dari RM712k

Audi RS4 Avant, RS5 Sportback 2020 kini tiba di M’sia – enjin V6 2.9L biturbo 450 hp, harga dari RM712k

Beberapa model Audi Sport baru telah mula dijual di Malaysia termasuk RS4 Avant dan RS5 Sportback, pada harga masing-masing RM712,399 dan RM726,863. RS6 Avant dan RS7 Sportback juga sudah berada dalam pasaran, dengan harga masing-masing RM976k dan RM989k.

Bermula dengan RS4 Avant, ini adalah model facelift terbaru yang menggunakan enjin V6 biturbo 2.9 liter berkuasa 450 hp pada 5,700 hingga 6,700 rpm dan tork maksimum 600 Nm dari 1,900 hingga 5,000 rpm. Kuasa disampaikan kepada semua tayar melalui transmisi automatik tiptronik lapan kelajuan, serta sistem Quattro dengan differential sports.

Melalui tetapan seperti ini, RS4 Avant boleh melakukan pecutan 0-100 km/j dalam masa 4.1 saat, sebelum mencapai laju maksimum 280 km/j. Turut disediakan adalah pilihan mod pemanduan Audi Drive Select, sistem ekzos sport RS, suspensi sport RS serta kawalan pemanduan dinamik.

Pada bahagian kelengkapan, model ini mendapat lampu utama Matrix LED, lampu penunjuk arah LED dinamik, pakej kemasan luar hitam berkilat (untuk cermin sisi, rel bumbung, lencana, logo dan gril), serta rim 20 inci warna titanium matte. Cakera brek jenis besi biasa bersama angkup yang diwarnakan merah diberi secara standard tetapi pemilik boleh menaik taraf kepada unit cakera seramik.

Beberapa pilihan warna luar disediakan untuk model ini dan pelanggan boleh memilih pelbagai lagi aksesori tambahan dari katalog Audi Exclusive. Antara kelengkapan tambahan yang disediakan adalah seperti bumbung panoramik dan tiga variasi bentuk rim 20 inci.

Pada bahagian dalam, RS4 mendapat Audi Virtual Cockpit Plus khas untuk model RS, head-up display, MMI Navigation Plus dengan MMI Touch, sistem bunyi Bang & Olufsen serta bunyi 3D, kawalan pendingin hawa tiga zon, pedal kaki aluminium, Audi Smartphone Interface, Audi Connect dan tempat duduk yang dibalut kulit Nappa.

Audi RS4 Avant, RS5 Sportback 2020 kini tiba di M’sia – enjin V6 2.9L biturbo 450 hp, harga dari RM712k

Model RS5 Sportback juga menggunakan enjin yang sama, iaitu unit V6 TFSI 2.9 liter yang berkuasa 450 hp dan 600 Nm tork, tetapi ia lebih pantas melakukan pecutan 0-100 km/j, iaitu dalam masa 3.9 saat. Laju maksimum masih lagi 280 km/j.

Keadaan bahagian luar dan dalam model ini sama seperti RS4 Avant, iaitu untuk bahagian luar ia mendapat pakej kemasan hitam, rim 20 inci, lampu utama Matrix LED dengan penunjuk arah dinamik, spoiler belakang dan sistem ekzos sport RS.

Pada bahagian keselamatan, kedua-dua model RS ini mendapat Audi Active Lane Assist, Audi Pre Sense (boleh menutup tingkap dan mengetatkan tali pinggang keledar dalam keadaan kecemasan), Lane Change Assistant dengan sistem amaran, Rear Cross Traffic Alert dan Parking Aid Plus dengan kamera 360 darjah. Walaubagaimanapun, model ini tidak mempunyai AEB dan Adaptive Cruise Control.

GALERI: Audi RS4 Avant 2020

GALERI: Audi RS5 Sportback 2020

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required