Proton nampaknya kini sedang menguji sedan paling mampu milik mereka di Pakistan, sebelum ianya dijangka akan dilancarkan pada akhir tahun ini atau awal tahun hadapan. Gambar dua buah Saga ini disiarkan oleh laman CarSpiritPK.com, dan ianya ditemui di bandar kedua terbesar di negara berkenaan iaitu Lahore.

Walaupun keseluruhan kedua-dua badan Saga berkenaan menerima pelekat penyamaran, boleh dijangka model ini kemungkinan akan ditawarkan paling kurang dalam dua varian iaitu Premium dan lebih rendah, berdasarkan set rim berlainan dipadankan pada kedua-dua unit ujian tersebut.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, Pakistan akan menerima Saga dengan enjin yang lebih kecil dari pasaran Malaysia iaitu 1,299 cc. Ini kerana jika menggunakan enjin S4PE 1.3L VVT dengan kapasiti 1,332 cc seperti pasaran Malaysia, Saga akan dikenakan cukai yang lebih tinggi kerana ia sebenarnya sudah melebihi sesaran 1.3 liter.

Walau bagaimanapun, enjin yang bakal menjana Saga Pakistan berkenaan masih belum jelas. Ada kemungkinan Proton mungkin akan menurun kapasiti enjin sedia ada menggunakan sleeve silinder, omboh serta konfigurasi aci engkol dan rod penghubung yang berlainan sebagai pilihan untuk mendapatkan sesaran enjin yang diperlukan.

Namun menerusi carian kami, Geely sendiri sebenarnya memang mempunyai enjin dengan kapasiti 1,299 cc, dikenali dengan kod 4G13. Jangan keliru dengan enjin 4G13 yang pernah digunakan oleh Proton sebelum ini, kerana Geely memang menggunakan kaedah kod enjin yang hampir sama dengan Mitsubishi untuk menamakan enjin mereka.

Enjin pada Proton X70/Geely Boyue misalnya, ia diberikan kod 4G18 yang bermaksud 4-silinder, petrol (G untuk gasolin) dan 1.8 liter (kod nombor hujung pada enjin Mitsubishi lebih sinonim dengan varian berbanding sesaran). Bagi enjin 4G13 Geely berkenaan, ia telah dihasilkan dalam dua versi iaitu versi NA menjana 87 hp dan tork maksima 120 Nm (enjin 1.3 S4PE VVT menjana 95 PS/120 Nm), dan juga versi turbo 4G13T berkuasa 127 hp/185 Nm.

Laman automotif Pakistan berkenaan turut menyarbut bahawa penghasilan enjin 1,299 cc itu akan lengkap dan bersedia untuk diproduksi secara besar-besaran pada bulan Mei lalu. Saga terlebih dahulu akan dihantar ke Pakistan sebagai model CBU dari Malaysia, dan akan dilancarkan pada lewat tahun ini bersama X70.

Manakala model CKD yang dibuat di kilang Al-Haj di Karachi akan masuk ke pasaran Pakistan pada tahun 2021. Proton dilihat sangat serius dengan pasaran Pakistan kerana mereka tidak menghantar model yang sudah siap ke sana, sebaliknya model-model berkenaan diolah semula bagi bersesuaian dengan dinamik pasaran serta kehendak pelanggan di negara tersebut.