Proton sudah mula menyiarkan gambar X70 di laman rasmi Facebook mereka untuk pasaran Pakistan. Menerusi satu hantaran baharu di laman berkenaan, imej X70 tanpa sebarang pelekat penyamaran tersebut diambil di kawasan yang terletak pada ketinggian 7,500 kaki, berlatar belakangkan pergunungan Himalaya di daerah Swat, wilayah Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan.

Menerusi gambar berkenaan juga dapat dilihat bahawa SUV segmen-C tersebut dipadankan dengan logo ‘thundercats’ baharu Proton pada gril hadapan. Lain-lain perincian pada muka dan belakang juga dilihat masih sama dengan X70 CKD yang dilancarkan di Malaysia Februari lalu.

Sebelum ini SUV berkenaan sudahpun dilihat diuji dengan pelekat penyamaran pada badan di Karachi, ibu negara Pakistan. Menurut portal automotif negera tersebut, CarSpirit.pk, X70 untuk pasaran Pakistan dijana oleh enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo GDI dan juga padanan kotak gear tujuh-kelajuan klac berkembar (DCT) automatik, berbeza dengan pasaran Malaysia yang dijana enjin 1.8 liter turbo GDI.

Gandingan unit janakuasa seperti ini adalah sama seperti unit janakuasa SUV segmen-B Geely Binyue (yang bakal dijelmakan sebagai Proton X50). Ia menampilkan enjin 3G15TD 1.5 liter tiga silinder berkuasa 174 hp/255 Nm, yang bukan sahaja menjana Binyue, malah terdapat dalam perut Boyue Pro dan Volvo XC40.

Manakala untuk kotak gear, unit yang digunakan adalah sama seperti X70 CKD pasaran Malaysia yang baru sahaja dilancarkan bulan ini – dihasilkan oleh Geely bersama Volvo, menggunakan sistem klac basah dengan tujuh-kelajuan, berbeza dengan sistem bermasalah klac kering yang pernah digunakan oleh Volkswagen dan Ford sebelum ini.

Menurut portal tersebut lagi, pilihan janakuasa dengan kapasiti lebih kecil ini dipilih untuk pasaran Pakistan adalah untuk mendapatkan cukai yang lebih rendah (cukai dikenakan pada negara berkenaan adalah berdasarkan kapasiti enjin), seterusnya membolehkan model ini dijual pada harga lebih kompetitif.

Laporan sebelum ini turut mendedahkan Proton turut akan membawa Saga ke pasaran negara tersebut tetapi dengan enjin 1,299 cc, berbanding model pasaran Malaysia yang dijana enjin 1,332 cc, juga dengan alasan yang sama di mana kereta dengan kapasiti enjin di bawah 1.3 liter akan dikenakan cukai lebih rendah.

Proton telah mengumumkan akan menjalankan operasi CKD di Pakistan buat pertama kali pada pada Mac 2019. Kilang tesebut akan dibina dan dimiliki oleh Al-Haj Automotive di Karachi dengan pelaburan awal bernilai US$30 juta (RM126 juta), dan bakal memulakan operasi sepenuhnya sebelum akhir tahun ini. Selain dari operasi ini, perjanjian tersebut turut menyebut bahawa Al-Haj akan menjadi pengedar tunggal Proton di Pakistan.

Pada April 2019 pula, Proton telah bertukar dokumen dengan Al-Haj berkenaan lesen dan perjanjian bantuan teknikal untuk pembangunan kilang di Karachi berkenaan. Majlis di Beijing tersebut disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-7 Tun Dr Mahathir Mohamed yang ketika itu sedang menghadiri forum Satu Jalur Satu Jalan, bersama Pengerusi Geely, Li Shufu.

SUV X70 dengan enjin 1.5L turbo ini dijangka akan dilancarkan di Pakistan sama ada pada akhir tahun ini atau awal tahun hadapan, dan ia akan diperkenalkan sekali dengan Proton Saga, menurut CarSpirit.pk lagi.