Mini Moke, varian Mini asli rekaan Sir Alec Issigonis dalam bentuk seakan buggy yang ikonik di Malaysia dalam filem lagenda Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, Anak Bapak, kini dihasilkan semula dan akan mula dijual dalam pasaran UK.

Kereta tersebut akan dihasilkan oleh Moke International, yang telah membeli hak cipta berkenaan lima tahun lalu, dan telahpun membina Moke moden ini untuk kegunaan pelanggan resort di Caribbean. Sekarang, syarikat berkenaan telahpun mendapat kebenaran kawalselia untuk menjual Moke tersebut di tempat asalnya, UK.

Model asal Moke sememangnya dihasilkan dengan komponen-komponen utama dari Mini sebenar termasuk casis. Namun untuk Moke baharu ini, ia dihasilkan dengan saiz yang lebih besar bagi memberikan ruang lebih baik kepada penumpang, tetapi masih mengekalkan rupa asalnya.

Di UK, Moke akan dijana oleh enjin petrol 1.1 liter empat-silinder berkuasa 67 hp dan tork maksima 93 Nm, membolehkan ia mencapai kelajuan maksima 109 km/h. Dengar macam tak laju, tetapi dengan badan tanpa sebarang pintu dan bumbung serta saiznya yang kecil, pemanduan Moke ini pasti memberikan sensasinya tersendiri.

Enjin berkenaan boleh dipilih untuk dipadankan sama ada dengan kotak gear manual atau automatik, kedua-duanya adalah empat-kelajuan. Moke International turut menyatakan bahawa sistem suspensi dan brek model moden ini telah diperbaharui, bermaksud pemanduan dan prestasi pemberhentiannya juga sepatutnya lebih baik dari versi asli.

Moke baharu ini juga ditingkat taraf dengan pemadanan komponen lebih moden seperti sistem stereng berkuasa dan cermin hadapan dengan pemanas yang diberikan secara standard. Pembeli diberikan pilihan 13 warna badan berbeza untuk Moke ini.

Mini Moke yang diproduksi semula ini tidak dijual dengan harga yang murah – ia ditawarkan dengan harga bermula 20,000 pound (RM107,000) untuk versi asas tanpa sebarang kelengkapan opsyen. Jualan Moke ini akan dimulakan dengan 56-unit model edisi terhad, yang menampilkan kemasan-kemasan krom serta lencana-lencana istimewa.