Yamaha Vinoora di Taiwan – rupa comel, enjin 125 cc

Yamaha Vinoora di Taiwan – rupa comel, enjin 125 cc

Taiwan adalah antara negara yang menerima produk unik daripada Yamaha kalau dibandingkan dengan Malaysia dan negara Asia lain. Terbaru, sebuah model yang dinamakan sebagai Vinoora dilancarkan untuk negara itu, dan ia menampilkan rupa tersendiri yang menggabungkan ciri retro dan moden.

Paling menarik perhatian adalah bahagian depannya, yang menggunakan dua lampu LED berbentuk bulat seakan mata watak kartun. Lampu belakang juga menggunakan bentuk sama, tetapi cuma satu sementara bahagian pemegang dan meter digitalnya pula dibiarkan terdedah.

Skuter ini digerakkan oleh enjin satu silinder suntikan bahan api 125 cc, dipadankan bersama transmisi CVT dan dilengkapi dengan sistem start/stop (enjin mati sendiri apabila berhenti dan kembali hidup apabila pendikit dipulas). Tangki bahan api berkapasiti empat liter.

Kelengkapan lain yang terdapat padanya adalah termasuk brek cakera di hadapan, brek dram di belakang, fork teleskopik, satu penyerap hentak di belakang, pengecas USB, ruang simpanan bawah tempat duduk, rim 10 inci dengan tayar 90/90, berat 94 kg dan pilihan empat warna.

Selain versi standard, Yamaha turut memperkenalkan satu lagi versi Vinoora yang dipanggil sebagai Vinoora M. Selain menggunakan warna hitam matte, versi ini turut dipasang dengan kemasan tambahan di hadapan lampu, pemegang belakang yang lebih besar serta tempat duduk berwarna coklat yang lebih tebal.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required