Semalam, ada laporan menyatakan yang Jepun ketika ini dalam pertimbangan untuk memansuhkan sebarang pengeluaran kenderaan baru dengan enjin petrol menjelang tahun 2030 nanti. Dan, berita itu bukanlah sekadar khabar angin. Sebab, Honda juga telah umumkan komitmen mereka sebagai merintis langkah awal untuk tujuan itu, walaupun untuk pasaran Eropah terlebih dahulu.

Honda bakal memansuhkan pengeluaran dan jualan enjin petrol dan diesel sepenuhnya daripada barisan kenderaan keluaran syarikat itu di Eropah menjelang penghujung tahun 2022. Selepas tempoh itu, kenderaan yang dijual di sana hanyalah daripada barisan kenderaan hibrid dan elektrik sahaja.

Naib Presiden Kanan Honda Eropah, Ian Howells memaklumkan, Honda percaya kepada pelbagai pendekatan untuk mengurangkan jejak karbon, dan pengumuman terbaru untuk mengharamkan jualan kenderaan baru petrol/diesel di UK menjelang 2030 tidak mengubah pendirian berkenaan. Beliau percaya sentiasa akan ada peranan baru bagi teknologi alternatif seperti e-fuel, biomass, hidrogen, bahan api konvensional dan juga bateri.

Dalam usaha industri untuk beralih sepenuhnya kepada kenderaan elektrik di masa hadapan, Howel juga berkata EV bukanlah penyelesaian segera untuk mengurangkan jejak karbon. Beliau menjelaskan, kos untuk membuat EV adalah 50% lebih mahal berbanding kenderaan konvensional atau hibrid.

Beliau juga turut menyedari ada keterbatasan pada teknologi hibrid semasa. “Ia hanya bersifat peralihan untuk menjambatani jenis teknologi di masa akan datang, misalnya bagi teknologi di bateri yang memerlukan prasarana tersedia untuk membolehkanya berkembang pesat dan menawarkan pilihan lebih cekap kepada pengguna di masa hadapan.”