Porsche telah menyiarkan satu teaser menerusi laman media sosial mengenai “ahli baharu dalam famili”, yang memaparkan varian baharu bagi model Taycan. Berdasarkan imej yang dimuat naik itu, sudah pasti ia bukanlah Taycan Cross Turismo kerana varian baharu itu ditempatkan bersebelahan dengan model yang dikenali seperti Taycan 4S, Taycan Turbo dan Taycan Turbo S.

Walau bagaimana pun, Porsche tidak memberikan sebarang bayangan mengenainya, namun mungkin ia adalah varian paling asas yang lebih mampu milik untuk menarik minat lebih ramai pembeli. Versi Taycan ini telah pun diperkenalkan di China sejak Jun 2020 dan kekal eksklusif bagi pasaran terbabit, walau pun tidak lama kemudian ia diberikan teaser baharu.

Model Taycan asas ini didatangkan dengan dua konfigurasi bateri, termasuk single-deck Performance Battery dengan kapasiti 79.2 kWh dan double-deck Performance Battery Plus dengan 93.4 kWh. Bateri single-deck menyalurkan kuasanya ke motor elektrik yang dipasang di belakang (varian lain adalah pacuan semua-roda) dengan angka prestasi 408 PS (402 hp atau 300 kW), sementara double-deck pula mampu menghamburkan kuasa hingga 476 PS (469 hp atau 350 kW).

Bagi aspek prestasinya, kedua-duanya mengambil masa sekitar 5.4 saat untuk mencapai pecutan dari 0-100 km/j dan kelajuan maksiumum mencecah 230 km/j. Unit kapasiti paling rendah pula mampu menawarkan jarak hingga 414 km, sementara pek bateri 93.4 kWh pula mampu mencapai hingga 489 km, kedua-duanya adalah kitaran NEDC.