Tentera Darat Malaysia, yang merupakan cabang terbesar di bawah naungan Angkatan Tentera Malaysia telah menerima 180 buah motosikal Kawasaki KLX250 untuk kegunaan operasi atas lapangan. Perolehan aset ini dibuat bawah ‘rolling plan’ keempat Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11).

Majlis penyerahan motosikal ini dibuat secara ringkas di Kem Batu Kentonmen, Kuala Lumpur, dengan dihadiri Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain serta Pengarah Kawasaki Motors Sdn Bhd, Datuk Jeffry Lim.

Selesai penyerahan, anggota yang terlibat diberikan taklimat berkenaan cara operasi motosikal dan dipersembahkan dengan aksi menunggang oleh The Army Red Warrior Motorcycle Team.

Kawasaki KLX250 adalah sebuah motosikal lasak serba guna yang dikuasakan oleh enjin satu silinder, suntikan bahan api 249 cc, bersama padanan transmisi enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 22 PS pada 7,500 rpm dan 21 Nm tork pada 7,000 rpm.

Model ini dianggap bersesuaian untuk kegunaan tentera kerana boleh berhadapan dengan pelbagai keadaan jalan serta serba ringan, dan antara kelengkapan lainnya adalah seperti rim 21 inci di hadapan, 18 di belakang, berat cuma 138 kg, brek cakera depan dan belakang, fork USD serta tangki bahan api 7.7 liter.