Model yang sebelum ini dipertontonkan kepada media bulan lalu, iaitu SYM Jet X kini sudah dilancarkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia, dengan harga RM8,888 bagi versi Standard dan RM9,188 bagi versi Special Edition. Beza antara dua versi ini cuma warnanya, di mana Special Edition menggunakan warna Chameleon Blue sementara versi Standard datang dalam warna kuning, kelabu dan merah.

SYM Jet X adalah sebuah skuter yang pada hujung tahun lepas dilancar untuk pasaran Eropah (125 cc), dan di Thailand sebagai GPX Drone. Ia dikuasakan oleh enjin suntikan bahan api satu silinder 149.6 cc, yang mampu menghasilkan kuasa 12.3 hp pada 8,000 rpm dan 12 Nm tork pada 6,000 rpm.

Selain bentuk badan yang sporty dan dinamik, Jet X juga didatangkan dengan kelengkapan canggih seperti sistem kunci pintar bersama penggera, semua lampu jenis LED dengan DRL di hadapan, penghadang angin hadapan jenis smoked, pengecas USB serta panel meter LCD digital penuh.

Berat keseluruhan skuter ini adalah 140 kg dan ia didatangkan dengan tangki bahan api 7.5 liter dan ruang barangan bawah tempat duduk 18 liter (boleh memuatkan helmet fullface). Fork hadapan menggunakan jenis teleksopik biasa sementara di belakang pula terdapat dua penyerap hentak dengan tiga tahap pelarasan pra beban.

Rim yang digunakan adalah bersaiz 14 inci, dengan tayar 100/90 di hadapan dan 110/80 di belakang, dan pada kedua-dua roda ini terdapat brek cakera yang masing-masing bersaiz 260 mm dan 220 mm. Untuk unit awal yang tiba, Jet X akan menggunakan brek jenis CBS sementara fungsi ABS pula hanya akan diusahakan pada model masa hadapan.