SYM Jet X 150 dan WMoto Xtreme 150i diperkenal – masuk pasaran bulan Jun, harga sekitar RM8k-RM10k

SYM Jet X 150 dan WMoto Xtreme 150i diperkenal – masuk pasaran bulan Jun, harga sekitar RM8k-RM10k

MForce Bike Holdings Sdn Bhd hari ini telah menunjukkan dua model baru yang akan berada di pasaran Malaysia sekitar bulan Jun atau Julai tahun ini, iaitu SYM Jet X 150 dan WMoto Xtreme 150i . Harga untuk dua skuter ini masih belum didedah, tetapi diberitahu akan berada antara RM8k ke RM10k.

SYM Jet X adalah sebuah skuter yang sebelum ini juga sudah pernah dilancar di Eropah, dan di Thailand sebagai GPX Drone. Ia dikuasakan oleh enjin suntikan bahan api satu silinder 149.6 cc, yang mampu menghasilkan kuasa 12.3 hp pada 8,000 rpm dan 12 Nm tork pada 6,000 rpm.

Selain bentuk badan yang sporty dan dinamik, Jet X juga didatangkan dengan kelengkapan canggih seperti sistem kunci pintar bersama penggera, semua lampu jenis LED dengan DRL di hadapan, penghadang angin hadapan jenis smoked, pengecas USB serta panel meter LCD digital penuh.

Berat keseluruhan skuter ini adalah 140 kg dan ia didatangkan dengan tangki bahan api 7.5 liter dan ruang barangan bawah tempat duduk 18 liter (boleh memuatkan helmet fullface). Fork hadapan menggunakan jenis teleksopik biasa sementara di belakang pula terdapat dua penyerap hentak dengan tiga tahap pelarasan pra beban.

Rim yang digunakan adalah bersaiz 14 inci, dengan tayar 100/90 di hadapan dan 110/80 di belakang, dan pada kedua-dua roda ini terdapat brek cakera yang masing-masing bersaiz 260 mm dan 220 mm. Untuk unit awal yang bakal tiba, Jet X akan menggunakan brek jenis CBS sementara fungsi ABS pula hanya akan diusahakan pada model masa hadapan.

Satu lagi skuter yang dilancarkan oleh MForce adalah WMoto Xtreme 150i. Ia menggunakan bentuk ala adventure seperti Honda ADV 150, dan digerakkan oleh enjin satu silinder suntikan bahan api 149.3 cc yang menghasilkan kuasa 12 hp pada 8,500 rpm dan 11.8 Nm tork pada 5,000 rpm.

Ukuran XTreme 150i adalah 1,925 mm panjang, 760 mm lebar dan 1,290 mm tinggi, manakala tinggi tempat duduk pula adalah 765 mm dan jarak kelegaan dari tanah adalah 180 mm. Berat keseluruhannya adalah 143 kg dan didatangkan dengan tangki bahan api 11 liter.

Skuter ini juga didatangkan dengan pelbagai kelengkapan canggih seperti semua lampu jenis LED bersama DRL, sistem start-stop, meter LCD digital penuh, dua soket kuasa (satu 12V dan satu lagi USB) serta penghadang angin hadapan yang boleh dilaras.

Kedua-dua rim yang digunakan mempunyai saiz 14 inci, dengan tayar 100/80 di hadapan dan 120/70 di belakang, sementara brek pula kedua-duanya adalah unit cakera yang dilengkapi dengan sistem ABS two-channel. Bahagian suspensi skuter ini juga boleh dianggap istimewa kerana menggunakan fork USD di hadapan dan monoshock di belakang.

GALERI: SYM Jet X 150

GALERI: WMoto Xtreme 150i

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required