Bermula 22 Julai ini, KTM akan mula membuka tempahan untuk model RC 8C, iaitu motosikal kegunaan litar yang dibangunkan bersama syarikat Kramer dari Jerman. Model ini hanya akan dikeluarkan sebanyak 100 unit sahaja, namun harga sebenarnya tidak diberitahu.

RC 8C menggunakan enjin dua silinder selari 899 cc LC8c DOHC dan mampu mengeluarkan kuasa 128 hp dan 101 Nm tork. Meskipun kuasa ini tidak kedengaran begitu tinggi, berat RC 8C cuma 140 kg, sekaligus menjadikan nisbah berat kepada kuasanya hampir kepada 1:1.

Menggunakan kerangka tiub besi 25CrMo4, KTM menyatakan RC 8C ini sebagai “hampir kepada motosikal lumba factory, tetapi tidak memerlukan pasukan lumba pakar untuk diselenggara.” Melengkapkan bentuknya, KTM menggunakan panel badan dibuat daripada GRP yang diperkuat, siap sekali dengan winglet di hadapan.

Suspensi premium dipasang pada model ini, dengan terdiri daripada unit fork USD WP Apex Pro 7543 di hadapan dan WP monoshock Apex Pro 7746 di belakang. Kedua-duanya boleh dilaras sepenuhnya, sementara rim pula menggunakan unit Dymag, dibalut tayar slick Pirelli SC1.

Pam Brembo 19 RCS Corsa Corta serta angkup Brembo Stylema menjalankan tugas membrek pada roda hadapan, dan penunggang boleh melaras tiga tahap rasa brek ini dengan piihan Normal, Sport serta Race (maklum balas seperti jentera MotoGP).

Tangki bahan api model ini, yang berkapasiti 16 liter sebenarnya berada di bawah tempat duduk, dan tempat asalnya telah digunakan untuk meletakkan kotak udara, yang mendapat udara daripada hadapan dan mempunyai saluran yang dipecahkan kepada dua bahagian.

Bagi memberikan pemilik akses kepada data penting motosikal, dan melakukan larasan kepada ECU, KTM telah memasang RC 8C dengan sistem AIM MXS 1.2 Race berserta panel paparan TFT-LCD lima inci. Antara yang boleh dilihat adalah perincian laju, kedudukan dalam litar, masa pusingan, kawalan pendikit, gear dan tahap rpm, pecutan serta prestasi enjin.

Beberapa bahagian casis motosikal ini juga boleh dilaras untuk menyesuaikan motosikal dengan penunggang, termasuk head stick, offset fork, tinggi tempat duduk, peletak kaki, pemegang serta ketinggian motosikal.

Daripada 100 unit yang ditawarkan, 25 pembeli RC 8C boleh memilih untuk menyertai acara ujian di litar bersama pasukan Red Bull KTM Factory Racing, di mana mereka boleh menunggang di dalam Litar Jerez, Sepanyol bersama Dani Pedrosa dan Mill Kalio. Pakej ini datang bersama satu set rim Dymag, cakera brek tambahan, peletak motosikal (paddock stand), pemanas tayar serta karpet KTM.