Triumph telah membuat pengumuman kini sedang membangunkan motosikal jenis lasak, motocross dan enduro untuk menyertai barisan model sedia ada mereka sekarang. Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan ia bukan setakat satu model, tetapi dipanggil sebagai satu barisan, yang terdiri daripada model motocross perlumbaan dan juga enduro.

Setiap kepakaran kejuruteraan dalam syarikat akan digunakan untuk pembangunan motosikal baru Triumph ini, dan mereka juga membuat kerjasama dengan pelumba motocross terkenal, Ricky Carmichael serta Ivan Cervantes sebagai rakan kerjasama aktif untuk ujian dan persiapan motosikal tersebut sebelum ia digunakan dalam perlumbaan.

Selain daripada itu, Triumph juga akan menubuhkan satu program perlumbaan factory baru yang akan bertanding menggunakan motosikal baru ini dalam kejuaraan perlumbaan motocross serta enduro peringkat tertinggi di dunia.

Kebanyakan motosikal lasak yang bertanding dalam perlumbaan motocross dan enduro sekarang menggunakan enjin satu silinder, sama ada empat lejang atau dua lejang, dan datang dalam pelbagai kapasiti, antara 125 cc hingga 450 cc. Daripada ini, kita juga boleh menjangka Triumph menggunakan tetapan enjin sama.

Setakat ini waktu pelancaran dan pengenalan model baru ini, serta maklumat lanjut berkenaan pasukan lumba yang akan ditubuhkan masih belum diberitahu, dan hanya akan didedahkan dalam masa beberapa bulan yang akan datang.