Selepas enam tahun menaja pasukan lumba MotoGP, Moto2 dan Moto3, Petronas nampaknya akan menarik semua tajaan mereka dalam pasukan Sepang Racing Team (SRT). Dalam laporan yang disiarkan oleh motorsport.com, Petronas tidak akan lagi menyokong usaha perlumbaan SRT, dan SRT akan cuma memberi fokus kepada pasukan MotoGP sahaja.

Itupun, keadaannya masih belum tentu. Pada tahun 2019, pasukan MotoGP SRT telah membuat penampilan pertama yang cukup mengejutkan dan pada tahun 2020 pula, mereka hampir memenangi kejuaraan dunia melalui Franco Morbidelli.

Walaubagaimanapun, tahun depan Morbidelli akan diambil masuk ke pasukan factory Yamaha, untuk menggantikan Maverick Vinales yang kontraknya telah ditamatkan awal, sementara Valentino Rossi pula telah mengumumkan persaraan beliau menjelang akhir musim ini.

Dalam Moto3 pula, Darryn Binder yang berlumba untuk pasukan SRT dikhabarkan bakal melompat terus ke MotoGP tahun hadapan. Seorang lagi pelumba lain, iaitu Raul Fernandez, ada menunjukkan minat untuk berlumba dalam pasukan SRT, tetapi kontrak beliau bersama KTM masih belum tamat.

Laporan ini juga menyatakan SRT akan menutup terus pasukan Moto2 dan Moto3, sementara bagi pasukan MotoGP, Yamaha telah membuat rundingan semula untuk menyediakan jentera lumba ‘B’ (teknologi dua atau tiga tahun ke belakang), dan bukannya ‘A’ seperti yang digunakan oleh Quartararo pada tahun 2020.