Pada yang belum mengetahui, Toyota adalah antara salah satu penaja korporat terbesar untuk Komiti Olimpik Antarabangsa (IOC), serta bertanggungjawab menyediakan pengangkutan untuk atlit bergerak ketika berlangsungnya Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo 2020 yang sedang berlangsung.

Antara kenderaan yang disediakan oleh gergasi automotif Jepun berkenaan adalah Toyota e-Palette, iaitu sebuah ‘bas kecil’ berkuasa elektrik sepenuhnya dan boleh bergerak sendiri tanpa pemandu dengan teknologi pemanduan berautonomi. Namun, satu insiden kemalangan telah berlaku pada Khamis lalu dan Toyota menarik semula semua penggunaan kenderaan berkenaan sehari selepas itu, lapor Reuters.

Kenderaan tersebut telah melanggar seorang atlit paralimpik dalam kelajuan 1-2 km/j, walau bagaimanapun ia terjadi ketika e-Palette tersebut mahu membuat pusingan dan ketika itu ia dikawal secara manual oleh operator menggunakan joystick.

Presiden dan CEO Toyota, Akio Toyoda membuat permohonan maaf secara terbuka dalam satu video yang disiarkan menerusi YouTube berkenaan insiden itu. Menurutnya, pegawai-pegawai Sukan Paralimpik sudah pun memberitahu bahawa atlit berkenaan telah di bawa ke pusat perubatan perkampungan atlit dalam keadaan sedar, dan boleh berjalan sendiri pulang ke tempat penginapannya selepas itu.

Toyoda menyatakan bahawa beliau ingin berjumpa sendiri dengan mangsa insiden berkenaan, namun ia masih belum dibolehkan buat masa ini.

“Kenderaan tersebut lebih kuat dari manusia, jadi saya sudah tentu bimbangkan keadaannya,” kata Toyoda dan menambah bahawa kemalangan ini menunjukkan bahawa agak sukar untuk kenderaan berautonomi untuk beroperasi dalam situasi-situasi tertentu di perkampungan tersebut ketika Sukan Paralimpik kerana orang-orang yang berada di kawasan itu ada yang tidak nampak atau mempunyai kekurangan upaya yang lain.

“Ini menunjukkan kenderaan berautonomi belum lagi realistik untuk digunakan pada jalan raya biasa,” kata Akio Toyoda lagi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Toyota mengatakan bahawa mereka akan bekerjasama dengan pihak polis bagi mengenalpasti punca kemalangan berkenaan, serta turut akan melakukan penyiasatannya sendiri. Syarikat tersebut turut memberitahu bahawa mereka akan terus bekerjasama dengan Jawatankuasa Penganjuran Tokyo 2020 untuk Sukan Olimpik dan Paralimpik bagi mengelakkan insiden lain.

Toyota e-Palette didedahkan sendiri oleh Akio Toyoda ketika hari pembukaan Tokyo Motorshow (TMS) 2019 dan ia memang direka untuk penganjuran Tokyo 2020. Ia dihasilkan dengan dimensi 5,255 mm panjang, 2,065 mm lebar, 2,760 mm tinggi dan jarak roda sejauh 4,000 mm, serta menampilkan lantai yang rendah, bersama pintu bukaan sendiri yang besar dan ramp elektrik bagi memudahkan akses terhadap orang yang berkerusi roda.

Bas kecil elektrik sepenuhnya tersebut mampu untuk memuatkan seramai 20 orang penumpang – atau empat yang berkerusi roda dengan tujuh penumpang berdiri – dan bergerak secara berautonomi Tahap 4 dengan kelajuan 20 km/j.

GALERI: Toyota e-Palette di Tokyo Motor Show 2019