Proton Kenya yang diuruskan oleh Simba Corporation (Simba) mengumumkan bahawa sebanyak 30-unit SUV segmen-C Proton X70 telahpun diserahkan secara rasmi kepada perkhidmatan polis di negara berkenaan untuk digunakan oleh pihak berkuasa tersebut.

“Proton X70 akan memberikan gaya yang menarik, kestabilan yang terbaik dan keselesaan kepada Perkhidmatan Polis Negara ketika mereka menjalankan tugas,” tulis Proton Kenya di laman Facebook rasmi mereka.

Di Kenya, Proton X70 dijual hanya dalam satu varian iaitu X70 1.5L. Ia menerima konfigurasi enjin yang sama seperti X70 pasaran Pakistan yang dijana oleh enjin 1.5 liter tiga-silinder Turbo GDI (sama seperti X50 pasaran Malaysia) berkuasa 177 PS dan tork maksima 255 Nm. Ia digandingkan dengan kotak gear klac berkembar automatik DCT tujuh-kelajuan yang hanya memacu roda hadapan.

Versi yang dijual di pasaran Kenya ini juga menampilkan perincian-perincian seperti X70 Premium X di Malaysia, termasuk rim 19-inci, upholsteri kulit Nappa, bumbung panaromik, kamera pemantau sekeliling, sistem arahan suara “Hi Proton”, pintu tailgate dengan penderia kaki, sistem bantuan pemanduan seperti pengelak pelanggaran hadapan, cruise control adaptif, amaran titik buta dan pelbagai lagi.

Walau bagaimanapun, unit-unit yang diserahkan kepada pihak polis Kenya berkenaan dilihat menampilkan perincian seperti varian Standard untuk pasaran Malaysia, hadir tanpa bumbung panaromik serta mengenakan set rim aloi 17-inci kemasan perak.

Ia juga dilihat sudah diberikan pelbagai warna badan dua tona seperti biru-putih dan hijau-merah, yang seakan hanya menunggu pelekat-pelekat grafik lain dan juga lampu strob bagi melengkapkan penampilannya sebagai sebuah kereta polis.

Selain dari X70, Simba turut menjual dua lagi model Proton di Kenya iaitu sedan Persona dan juga model paling mampu milik, Proton Saga. Bagi Saga, ia sudahpun mula dihasilkan secara pemasangan tempatan (CKD) di negara berkenaan menerusi kilang Associated Vehicle Assemblers (AVA) yang terletak di Miritini, Mombasa. Operasi tersebut telah pun dirasmikan oleh Presiden Kenya, Uhuru Kenyatta pada 10 Disember 2020.