Ducati V21L diuji atas litar – jentera prototaip MotoE

Ducati V21L diuji atas litar – jentera prototaip MotoE

Bermula pada musim 2023, Ducati telah dipilih untuk menjadi pembekal utama untuk jentera lumba FIM Enel MotoE World Cup menggantikan Energica. Petunjuk awal untuk jentera elektrik itu kini sudah boleh dilihat apabila Ducati mendedahkan prototaip yang dipanggil sebagai V21L sewaktu ia menjalani ujian litar di Misano.

Menurut pengarah Ducati eMobility, Roberto Cane yang mengetuai projek motosikal elektrik pertama Ducati ini, ia melibatkan banyak cabaran unik terutamanya berkenaan objektif prestasi dan skala masa yang diberi. “Atas sebab ini, apa yang dilakukan oleh seluruh pasukan yang terlibat dalam projek ini adalah sangat menakjubkan dan hasil hari ini menggantikan semula segala usaha yang telah dibuat beberapa bulan lepas,” kata Cane.

Bagi projek ini, selain prestasi, Ducati juga mahu memberikan fokus kepada kawalan berat serta ketetapan penyampaian kuasa sepanjang perlumbaan. Ia dapat dicapai melalui perhatian yang diberi kepada pembangunan sistem penyejukan yang bersesuaian dengan jentera ini.

Ducati V21L diuji atas litar – jentera prototaip MotoE

Pengalaman Ducati daripada perlumbaan motosikal elektrik ini akan memberi sokongan penting kepada pembangunan dan penyelidikan produk. Apabila teknologi itu sudah ada nanti, mereka mensasarkan untuk mencipta kenderaan elektrik kegunaan jalan raya biasa sendiri, yang sporty, ringan, mengujakan dan boleh memuaskan semua penggemar motosikal.

Michele Pirro yang menguji motosikal elektrik ini menyatakan beliau sangat teruja. “Motosikal ini ringan dan mempunyai keseimbangan yang baik. lagipun, sambungan pendikit pada fasa pembukaan dan ergonomiknya adalah hampir sama seperti jentera MotoGP.”

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required