Sekarang bukan masa untuk laksana subsidi bersasar, mungkin tidak perlu jika harga minyak rendah – Zafrul

Sekarang bukan masa untuk laksana subsidi bersasar, mungkin tidak perlu jika harga minyak rendah – Zafrul

Setakat ini kita sudah diberitahu bahawa subsidi bersasar adalah cara untuk maju ke hadapan dan pelaksanaan subsidi yang lebih cekap ini akan dilakukan tidak lama lagi, sementara kerajaan menyediakan mekanisme yang dirasakan sesuai. Walaubagaimanapun, bilakah tarikh sebenarnya?

Menteri kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz menekankan bahawa sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk melaksanakan subsidi bersasar ini, memandangkan ekonomi negara sekarang masih dalam fasa pemulihan dan inflasi masih lagi di kadar rendah berbanding negara lain.

“Apa yang kita tidak mahu adalah terdapat subsidi bersasar, tetapi pelaksanaannya tidak betul. Langkah pelaksanaan untuk subsidi petrol bersasar ini juga sedang disemak,” kata beliau semasa acara Wild Digital SEA 2022 di Kuala Lumpur semalam, seperti dilaporkan oleh Bernama.

Sekarang bukan masa untuk laksana subsidi bersasar, mungkin tidak perlu jika harga minyak rendah – Zafrul

Jadi, ia tidak akan berlaku “sekarang”, tapi “tidak lama lagi?” Tidak juga. “Walaubagaimanapun, (pada masa hadapan), ia (pelaksanaan subsidi bersasar) juga bergantung kepada keadaan ekonomi dan harga minyak mentah. Jika harga (pasaran) minyak pada masa itu rendah, mungkin subsidi bersasar ini tidak perlu kerana kerajaan masih boleh meneruskan pemberian subsidi,” kata Zafrul.

Beliau juga menyatakan bahawa dividen tambahan sebanyak RM25 bilion yang diumumkan baru-baru ini oleh Petronas akan digunakan untuk perbelanjaan kerajaan serta kos subsidi. Bagi subsidi itu, ia dijangka meningkat sehingga RM80 bilion tahun ini.

Perkara ini timbul apabila ada penganalisa yang menjangkakan bahawa pengguna kenderaan di Malaysia akan membayar harga pasaran untuk petrol RON 95 dan diesel tidak lama lagi, memandangkan terdapat kemungkinan tinggi subsidi bersasar akan dilaksana tahun hadapan.

Sekarang bukan masa untuk laksana subsidi bersasar, mungkin tidak perlu jika harga minyak rendah – Zafrul

“Kami menjangkakan harga RON95 dan diesel yang lebih tinggi tahun depan dengan semakan semula subsidi bahan api. Kami difahamkan ujian mekanisme subsidi bersasar dimulakan bulan lalu dan akan berjalan tiga hingga enam bulan. Justeru, anggapan kami subsidi bahan api akan disemak semula tahun depan sebagai sebahagian agenda dalam Bajet 2023 yang dijadualkan pada 7 Oktober ini,” kata Maybank IB dalam satu nota penyelidikan.

Sekarang ini memang nampak jelas subsidi bahan api menyeluruh di Malaysia perlu dirombak. Golongan berpendapatan tinggi T20 kini menikmati sekitar RM8 bilion subsidi minyak berbanding RM6 bilion oleh golongan B40. Perkara ini didedahkan oleh menteri kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz Mei lalu.

Beliau mengulang kembali apa yang dikatakan pada bulan Mei, iaitu golongan kaya di Malaysia menikmati bahagian besar subsidi daripada kerajaan. “Untuk setiap RM1 subsidi bahan api, 53 sen pergi kepada golongan T20 manakala 15 sen kepada B40. Jadi sebagai contoh, jika jumlah subsidi tahun ini dijangka menjadi RM30 bilion, lebih RM15 bilion pergi kepada T20, kata beliau pada masa itu.

Sekarang bukan masa untuk laksana subsidi bersasar, mungkin tidak perlu jika harga minyak rendah – Zafrul

Pada bulan Julai juga, Tengku Zafrul menyatakan bahawa satu mekanisme untuk subsidi bersasar sedang diuji. “Kerajaan ingin melaksanakan satu mekanisme subsidi bersasar yang kukuh dan tidak memberikan kesan buruk kepada rakyat,” kata beliau.

“Keutamaan kerajaan adalah sebarang mekanisme subsidi bersasar ini dapat memberi manfaat kepada semua. Subsidi kita tetap akan laksanakan tetapi perlu memastikan sistem dan pelaksanaannya adalah tepat. Ujian seperti ini memberikan hasil tepat kepada kerajaan bagi menentukan tahap penggunaan rakyat. Ini kerana setiap pengguna bahan api adalah berbeza antara luar bandar dan bandar. Sub-segmen subsidi ini perlu diperhalusi,” kata Zafrul.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required