Golongan T20 nikmati sebahagian besar subsidi bahan api, 53 sen dari RM1 diambil orang kaya – Tg. Zafrul

Harga minyak dunia semakin hari semakin naik. Ini menyebabkan kerajaan Malaysia terpaksa menanggung jumlah subsidi bahan api yang tinggi bagi memastikan petrol RON 95 dapat dijual pada harga RM2.05 seliter. Namun mekanisma subsidi ini mungkin tidak akan bertahan lama.

Laporan sebelum ini ada menyatakan bahawa kerajaan sedang merancang struktur subsidi bahan api yang lebih bersasar untuk mengurangkan beban kewangannya, berbanding kaedah sedia ada menyaksikan ia diberi kepada semua rakyat Malaysia tak kira dari golongan susah atau kaya.

Dalam laporan Astro Awani, menteri kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menyatakan bahawa golongan kaya atau kumpulan T20 ketika ini lebih banyak menikmati subsidi yang diperuntukan oleh kerajaan tersebut, termasuk sebahagian besar subsidi petroleum berjumlah RM4 bilion setakat Mac tahun ini, kerana subsidi yang disalurkan kerajaan bersifat menyeluruh dan memanfaatkan semua lapisan masyarakat.

“Setiap RM1 subsidi bahan api, 53 sen pergi kepada golongan T20 manakala 15 sen dimanfaatkan oleh B40. Jadi, contohnya subsidi tahun ini dijangka melebihi RM30 bilion juta dan lebih RM15 bilion juta itu adalah subsidi kepada T20,” jelas dalam temu ramah Ekonomi Malaysia Suku Pertama 2022 semalam.

Golongan T20 nikmati sebahagian besar subsidi bahan api, 53 sen dari RM1 diambil orang kaya – Tg. Zafrul

Beliau turut memberitahu bahawa kerajaan kini sedang mengkaji semula mekanisme pemberian subsidi elektrik dan petrol supaya ia lebih bersasar dan menumpukan kepada golongan rentan, bagi mengurangkan ketirisan dan memastikan sumber negara ditumpukan untuk membantu mereka yang benar-benar memerlukan.

“Pada Februari 2021, subsidi produk petroleum yang ditanggung oleh kerajaan hanya RM200 juta. Namun, menjelang Januari 2022, ianya adalah RM2 bilion dan pada Mac pula sudah lebih RM4 bilion.

“Manakala untuk subsidi elektrik pada separuh tahun pertama 2022, kerajaan mengekalkan tarif elektrik untuk semua kediaman iaitu besar dan kecil dengan kos subsidi lebih kurang RM700 juta.

“Kerajaan sedang kaji cara penyelarasan, di mana kita telah buat sesi libat urus dengan pihak berkepentingan dan bawa kepada Kabinet dalam masa terdekat. Yang penting data yang ada dan juga cara kita nak guna platform apa untuk pastikan golongan kita sasarkan dapat bantuan kerajaan,” tambah beliau.

Golongan T20 nikmati sebahagian besar subsidi bahan api, 53 sen dari RM1 diambil orang kaya – Tg. Zafrul

Zafrul turut menjelaskan bahawa walaupun subsidi yang disalurkan ini dilihat menambah beban kewangan pada kerajaan, ia masih sangat penting bagi memastikan kadar inflasi stabil dan kekal rendah.

“Dengan dasar subsidi ini, kadar inflasi agak rendah dan diunjurkan antara 2.2 peratus hingga 3.2 peratus.

“Kalau kita nak bandingkan kadar inflasi Malaysia dengan kadar inflasi di negara-negara lain, terutamanya apa yang diunjurkan oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), IMF mengunjurkan kadar inflasi bagi negara maju adalah 5.7 peratus dan bagi negara membangun ialah 8.7 peratus.

“Kadar inflasi Mac 2022 bagi Malaysia hanyalah 2.2 peratus,” jelas beliau lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.