Dalam sebuah kenyataan berkaitan kemalangan maut melibatkan sebuah lori dan dua buah kereta penumpang di jalan Gerik-Jeli, yang meragut nyawa seorang bayi belum lahir, Kementerian Pengangkutan memaklumkan bahawa syarikat pengangkutan itu, Mun Fei Enterprise telah dibatalkan lesennya sebagai operator.

Pembatalan lesen operasi syarikat itu adalah berikutan siasatan yang dilakukan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) bersama JPJ, dan keputusan itu dibuat sejajar dengan Seksyen 57 (1)(b)(x) dan Seksyen 58 (1)(b) Akta Pengangkutan Jalan 2010 (Akta 715).

Komiti penggantungan dan pembatalan lesen APAD mendapati operator berkenaan telah gagal pemeriksaan dan audit keselamatan (audit JISA), dan mempunyai rekod kesalahan terdahulu dengan JPJ yang melibatkan keselamatan awam. Untuk itu, komiti berkenaan mengambil keputusan untuk membatalkan lesen syarikat berkenaan serta-merta, jelas kementerian pengangkutan dalam satu kenyataan.

29 Oktober lalu, muatan yang dibawa lori terbabit terjatuh atas jalan di laluan bertentangan dengan kehadiran kenderaan lain, yang menyebabkannya terlanggar muatan itu, sebelum terbalik. Seorang wanita mengandung cedera, menyebabkan kehilangan nyawa bayi yang belum dilahirkan itu.

Rakaman kejadian itu daripada kamera kenderaan telah dikongsi oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menerusi laman Facebooknya awal bulan ini, dengan ucapan takziah kepada mangsa dan memaklumkan JPJ dan APAD akan telah diarahkan untuk menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pemandu dan syarikat yang terlibat. Sebelum itu, APAD juga sudah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada syarikat itu.