Kemalangan lori Gerik-Jeli — lesen syarikat dibatalkan

Kemalangan lori Gerik-Jeli — lesen syarikat dibatalkan

Dalam sebuah kenyataan berkaitan kemalangan maut melibatkan sebuah lori dan dua buah kereta penumpang di jalan Gerik-Jeli, yang meragut nyawa seorang bayi belum lahir, Kementerian Pengangkutan memaklumkan bahawa syarikat pengangkutan itu, Mun Fei Enterprise telah dibatalkan lesennya sebagai operator.

Pembatalan lesen operasi syarikat itu adalah berikutan siasatan yang dilakukan oleh Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) bersama JPJ, dan keputusan itu dibuat sejajar dengan Seksyen 57 (1)(b)(x) dan Seksyen 58 (1)(b) Akta Pengangkutan Jalan 2010 (Akta 715).

Komiti penggantungan dan pembatalan lesen APAD mendapati operator berkenaan telah gagal pemeriksaan dan audit keselamatan (audit JISA), dan mempunyai rekod kesalahan terdahulu dengan JPJ yang melibatkan keselamatan awam. Untuk itu, komiti berkenaan mengambil keputusan untuk membatalkan lesen syarikat berkenaan serta-merta, jelas kementerian pengangkutan dalam satu kenyataan.

29 Oktober lalu, muatan yang dibawa lori terbabit terjatuh atas jalan di laluan bertentangan dengan kehadiran kenderaan lain, yang menyebabkannya terlanggar muatan itu, sebelum terbalik. Seorang wanita mengandung cedera, menyebabkan kehilangan nyawa bayi yang belum dilahirkan itu.

Rakaman kejadian itu daripada kamera kenderaan telah dikongsi oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke menerusi laman Facebooknya awal bulan ini, dengan ucapan takziah kepada mangsa dan memaklumkan JPJ dan APAD akan telah diarahkan untuk menyiasat dan mengambil tindakan terhadap pemandu dan syarikat yang terlibat. Sebelum itu, APAD juga sudah mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada syarikat itu.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required