RFID ada kekurangan daripada sudut teknikal; kerajaan sedang memperhalusi sistem MLFF – KKR

RFID ada kekurangan daripada sudut teknikal; kerajaan sedang memperhalusi sistem MLFF – KKR

Kementerian Kerja Raya (KKR) mengakui terdapat kekurangan daripada sudut teknikal berkaitan pelaksanaan teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di lebuh raya yang digunakan sekarang sehingga berlakunya kesesakan di plaza tol.

Menurut Timbalan Menterinya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, KKR melalui Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) sudah meminta syarikat pengendali lebuh raya untuk membuat pelarasan lebih kerap di lorong-lorong RFID agar kecekapan dapat dipertingkatkan.

Tambahnya, selain itu, hebahan kesedaran kepada pengguna juga dibuat supaya mereka mempunyai baki yang mencukupi semasa melalui plaza tol, laporan Bernama.

“Saya juga ingin menyarankan supaya pengguna lebuh raya lebih peka dan bersedia untuk menyemak baki e-wallet sebelum memulakan perjalanan bagi memastikan tiada gangguan semasa melakukan transaksi bayaran tol,” katanya sewaktu Sesi Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

RFID ada kekurangan daripada sudut teknikal; kerajaan sedang memperhalusi sistem MLFF – KKR

Kenyataan ini adalah bagi menjawab pertanyaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah) berkaitan mengapa sistem RFID masih mengalami masalah sehingga berlaku kesesakan di plaza tol dan apa rancangan kerajaan bagi mengatasi masalah itu.

Jelas Abdul Rahman lagi, mod pilihan pembayaran kepada pengguna juga akan dipelbagaikan selaras dengan hasrat kerajaan melaksanakan sistem kutipan tol secara Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) pada 2025.

Buat masa ini, katanya, kerajaan sedang memperhalusi kaedah pelaksanaan sistem MLFF ini bagi memberikan keselesaan yang terbaik kepada pengguna lebuh raya dengan menyediakan lebih daripada satu kaedah pembayaran kadar tol.

“Ini tidak langsung akan membantu pengguna mengatasi isu kekurangan baki sewaktu melalui gantri tol, seterusnya melancarkan pergerakan pengguna lebuh raya,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required