EMOS rancang eksport motosikal Kawasaki dari Gurun, Kedah ke luar negara – Malaysia bakal jadi hab

EMOS rancang eksport motosikal Kawasaki dari Gurun, Kedah ke luar negara – Malaysia bakal jadi hab

Edaran Modenas Sdn Bhd (EMOS) selaku pengedar rasmi motosikal Kawasaki di Malaysia menyatakan syarikat kini sedang mempunyai perancangan untuk mengeksport motosikal Kawasaki yang dipasang di kilang mereka di Gurun, Kedah ke luar negara.

Perkara ini dinyatakan oleh CEO Modenas, Roslan Roskan semasa acara Green Mania di Dengkil hujung minggu lalu, dan beliau turut memberitahu bahawa kajian sedang dibuat untuk melihat negara yang berpotensi serta model yang bersesuaian dengannya.

Roslan turut menambah bahawa kilang di Gurun selain mampu mengeluarkan model pemasangan tempatan (CKD) untuk pasaran dalam negara, juga mampu untuk mengeluarkan unit untuk eksport. Bermula dengan satu baris pemasangan di kilang, kini operasi telah ditingkatkan kepada dua baris dan baris ketiga bakal siap tahun ini.

Selain daripada itu, beliau juga menyatakan bahawa pihak Kawasaki di Jepun mempunyai keyakinan pada kemampuan Modenas untuk mengeluarkan motosikal mereka. Seperti yang pernah kami laporkan sebelum ini, kilang di Gurun itu bukan setakat mengikut standard operasi Jepun, tetapi juga menjadi yang pertama dalam ASEAN menggunakan mesin ujian khas tersendiri.

Meskipun pada awalnya perjanjian pemasangan tempatan yang dibuat antara Modenas dan Kawasaki hanya melibatkan model di bawah 650 cc seperti Ninja 250, Z250, Versys dan Vulcan, Modenas bagaimanapun telah berjaya menunjukkan prestasi baik dan Kawasaki bersetuju untuk membenarkan pemasangan model yang lebih tinggi seperti Z900. Jumlah model CKD juga mungkin akan bertambah lagi pada masa hadapan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya 'mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required