Proton Saga MC3 dijumpai – satu lagi facelift sebelum model baharu guna platform AMA diperkenal?

Proton Saga MC3 dijumpai – satu lagi facelift sebelum model baharu guna platform AMA diperkenal?

Julai tahun lalu Proton sendiri telah mengeluarkan kenyataan bahawa Saga generasi sedia ada bakal dihentikan pengeluarannya di Shah Alam tahun ini. Dan menerusi pelbagai petanda, ia akan diganti dengan model generasi baharu yang akan mula diproduksi di Tanjong Malim selepas itu. Namun ini ada perkembangan yang tidak dijangka – pembaca paultan.org Azahar Jalil telah menjumpai Proton Saga generasi sedia ada dengan badan yang dibalut pelekat penyamaran!

Menurut Azahar, Saga yang dibawa oleh lori pengangkut tersebut dijumpai di kawasan berhampiran dengan Litar Antarabangsa Sepang. Walaupun badannya dibalut penuh dengan pelekat penyamaran, bentuk badan dan juga rupa lampu belakang kereta berkenaan jelas adalah Saga generasi sedia ada. Malah bentuk rim yang dipadankan juga masih lagi sama.

Jadi adakah Proton akan melancarkan satu lagi versi facelift yang akan dikenali sebagai MC3 sebelum kemunculan model generasi baharu? Saga generasi sedia ada ini mula dilancarkan pada September 2016. Kemudian selepas kerjasama Proton-Geely termeterai pada 2017, Saga diolah semula dan model facelift pertama dilancarkan pada Ogos 2019 yang menampilkan bukan sahaja perubahan pada rupa luaran dan dalaman, malah kotak gear CVT juga telah ditukar menggunakan kotak gear automatik konvensional 4AT.

Proton Saga MC3 dijumpai – satu lagi facelift sebelum model baharu guna platform AMA diperkenal?

Kemudian pada Mei 2022, Saga MC2 (MC bermaksud Minor Change) pula diperkenalkan dengan sedikit perubahan pada rupa luaran dan dalaman serta kelengkapannya. Untuk model MC3 ini kelak, ia mungkin turut akan menampilkan sedikit perubahan kecil. Dan tidak mustahil model ini akan terus dijual di bilik pameran bersama model generasi baharu sebagai pilihan lebih mampu milik, seperti apa yang dibuat oleh Perodua yang melancarkan kembali Axia E MT dan dijual bersama Axia generasi kedua.

Untuk Saga generasi baharu nanti, Proton telah memberikan beberapa bayangan pada Ogos tahun lalu. Pembangunan model tersebut disahkan telah bermula di Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Proton yang baru dibuka di Teluk Hangzhou, China pada April 2024.

Model ini mungkin akan dijual lebih mahal kerana menggunakan platform AMA baharu yang lebih moden. Kami masih belum menerima sebarang perincian berkenaan platform AMA baharu tersebut, namun difahamkan bahawa ia diasaskan dari platform dari Saga sedia ada, di mana platform ini sendiri adalah versi tingkat taraf dari platform Saga BLM yang diperkenalkan pada 2008.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required