2015-mat-rempit-5-e1444095620332a_BM

Makin hangat isu mengenai cadangan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang ingin menutup sebahagian jalan di tengah ibu kota untuk memberi laluan kepada mat moto berlumba. Terbaru, Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) berkata, polisi insurans motosikal tidak akan melindungi sebarang aktiviti seperti perlumbaan, dan ia dikecualikan daripada polisi itu, laporan The Sun.

Persatuan tersbeut memberitahun pelumba profesional dan yang menyertai perlumbaan sah perlu mendapatkan insurans yang dikhaskan untuk aktiviti ini, kerana lumba haram sama sekali tidak dilindungi insurans. Di mana aktiviti tersebut adalah risiko yang perlu ditanggung sendiri oleh pelumba, dan jika terbabit dalam kemalangan dan kecederaan yang disebabkan oleh pihak ketiga atau kerosakan harta benda orang lain, pelumba terbabit perlu bertanggungjawab sendiri untuk menanggung kos kerugian tersebut.

“Perkara ini terletak di bawah peruntukan Seksyen 96 daripada Akta Pengangkutan Jalan, di mana penanggung insurans boleh menuntut ganti rugi daripada pemilik/penunggang motosikal terbabit,” ujar PIAM.