4151028_008H

Honda telah memulakan jualan bagi kenderaan Clarity Fuel Cell di Jepun. Ia merupakan pengganti kepada FCX Clarity, kenderaan yang dijanakan oleh hidrogen yang diperkenalkan pada tahun 2007. Clarity Fuel Cell ini melakukan penampilan perdana di Tokyo Motor Show 2015 pada Oktober lalu.

Clarity merupakan kenderaan sell sepenuhnya (FCV) jenis sedan lima-penumpang pertama di dunia. Mengadaptasikan teknologi Honda sepenuhnya, komponen bagi sel bahan apinya telah dikurangkan sebanyak 33% berbanding dengan model sebelumnya. Namun ia mampu menghamburkan kuasa maksimum melebihi 100kW dan kuasa ketumpatan sebanyak 3.1 kW per liter. Di mana ia telah ditambah baik sehingga 60%.

Tangki hidrogen ketahanan tinggi bagi Clarity Fuel Cell ini ialah 70MPa. Manakala storan tenaga bagi FCV ini menggunakan bateri Lithium-ion.

Clarity Fuel Cell hanya mengambil masa selama 3 minit untuk pengisian semula bahan api dan mampu pergi sejauh melebihi 700 km bagi satu tangki penuh.

Penjana kuasa sel bahan api ini juga diperbuat dengan lebih kompak, sama seperti enjin V6. Malah ia boleh disimpan di bawah hud model sedan ini dan ia seumpamanya yang pertama di dunia. Sekali gus membuktikan satu lagi pencapaian cemerlang oleh Honda Motor Co., Ltd.

Bentangan bagi penjana kuasa ini membolehkan Clarity Fuel Cell mampu membawa lima penumpang dewasa dalam satu masa.

Sebagai tambahan, dengan gabungan penjana kuasa luaran mudah alih iaitu Power Exporter 9000, Clarity Fuel Cell boleh dianggap sebagai “loji kuasa pada roda” bagi menghasilkan dan menyalurkan kuasa elektrik apabila diperlukan termasuklah dalam keadaan kecemasan seperti bencana alam dan sebagainya.

Clarity Fuel Cell akan dijual pada harga 7.66 juta Yen (RM276, 343) dan untuk tahun pertama ini ia diproduksikan dengan skala yang kecil sahaja iaitu sebanyak 200 unit. Honda akan menantikan respons daripada pelanggan berkenaan kenderaan ini dan jika ia mendapat sambutan, bilangan model yang akan diproduksi bakal ditambah. Ia diproduksi di Production Supervisory Unit & Powertrain Production Supervisory Unit yang terletak di Takanezawa-machi, Tochigi.

GALERI: Honda Clarity Fuel Cell di Tokyo 2015