Toyota_Yaris_TRD-2

Mengotakan janjinya, Toyota Thailand telah memperagakan Yaris TRD Sportivo, di samping Hilux TRD Sportivo dan Fortuner TRD Sportivo baharu, di Bangkok Motor Show 2016.

Mula bersebaran di Internet sejak minggu lalu, Yaris menerima padanan TRD Sportivo bagi menyerlahkan lagi gayanya yang ranggi. Malah ia juga bagi memberikan kelainan gaya berbanding model pesaingnya dalam segmen-B hatchback iaitu Volkswagen CrossPolo dan Hyundai i20 Active.

Yaris TRD Sportivo juga dibaluti lapisan plastik hitam dengan sedikit sentuhan perak (bersama logo TRD Sportivo yang agak kecil) pada bahagian hadapan, belakang dan sisi. Malah ia turut menampilkan rel bumbung.

Toyota_Yaris_TRD-10

Ia turut menerima padanan lampu nyalaan siang LED pada bahagian bawah bampar hadapan, buat pertama kalinya menampilkan lampu kabus, logo TRD Sportivo pada gril dan belakang serta rim hitam dengan kekemasan perak bersaiz 15-inci.

Di bahagian dalam pula, ia dipadankan dengan tempat duduk balutan kulit dengan kombinasi warna hitam dan oren berbanding material kulit standard. Malah skim warna tersebut turut diaplikasi pada karpet lantai, termasuk menampilkan logo ‘TRD Sportivo’ dan juga panel pintu.

Selain itu, sistem audio asas turut digantikan dengan unit double-DIN dengan skrin sesentuh tujuh-inci serta pelbagai input (DVD, CD, Micro HDMI, kad SD dan Bluetooth). Ia juga mempunyai skrin berganda bagi paparan kamera pandang belakang, satu lagi elemen baharu yang ditampilkan.

Toyota_Yaris_TRD-14

Semua elemen tambahan ini adalah sebahagian daripada pakej istimewa TRD Sportivo, di mana ia dikenakan kos tambahan, menurut Toyota Thailand menerusi laman web rasminya. Hanya satu sahaja elemen standard pada kereta ini iaitu sentuhan dalaman hitam dan oren (tanpa unit double-DIN dan kamera undur).

Walau bagaimana pun, ia tidak menampilkan indikator pada cermin sisi, kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, MID, penghawa dingin auto dan butang kawalan pada roda stereng.

Sudut mekanikal kereta ini tidak berubah. Ia masih dijanakan oleh enjin petrol 1.2 liter 3NR-FE empat-silinder Dual VVT-i yang mampu menghasilkan 86 PS pada 6,000 rpm dan tork 108 Nm pada 4,000 rpm. Penjana kuasa ini dipadankan dengan Super CVT-i automatik. Yaris TRD Sportivo ini ditawarkan pada harga 649,000 baht (RM73,965) di Thailand.