GrabCar-JB-April-7-01

Bagi sesiapa yang berada di Johor Bahru dan inginkan pilihan teksi persendirian yang boleh ditempah menerusi aplikasi dalam talian, GrabCar telah mengumumkan perkhidmatan mereka di sekitar bandar berkenaan mulai 7 April ini.

“Johor Bahru kini sedang pesat berkembang dan kami lihat ini sebagai salah satu jalan untuk memperkenalkan perkhidmatan kami sebagai pengangkutan alternatif mampu milik kepada orang ramai di sekitar Johor Bahru,” ujar Jaygan Fu, Pengurus Grab Malaysia.

Fu turut berkongsi, pihaknya akan menambah elemen baharu yang akan didapati di JB. Ia termasuklah perkhidmatan pelanggan 24/7 (untuk pemandu dan penumpang), butang kecemasan PDRM, perkongsian lokasi bagi membenarkan ahli keluarga dan rakan mengetahui lokasi penumpang.

GrabCar-JB-April-7-02

“Sebagai tambahan, GrabCar juga akan memperkenalkan polisi insurans untuk penumpang dan pemandu, di samping itu, kami juga akan memperkenalkan pemandu wanita sebagai inisiatif keselamatan penumpang dan pemandu,” jelas Fu.

GrabCar beroperasi secara asas tambang-tetap, dan ini membolehkan penumpang mengetahui tambang mereka sebelum menaiki kenderaan terbabit. Malah penumpang juga mempunyai pilihan cara pembayaran sama ada secara tunai ataupun kad debit/kredit.