Jejambat Lebuhraya Bayan Lepas (BLE) dibuka kepada pengguna hari ini yang dilihat mampu mengurangkan kesesakan lalu lintas antara Batu Maung dan Sungai Nibong.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata pembukaan struktur bertingkat empat lorong berkembar bernilai RM337 juta itu menepati jadual dan merupakan sebahagian daripada inisiatif penguraian trafik di kawasan berkenaan, laporan Bernama.

Mengenai perkembangan pembinaan Lebuhraya Bayan Lepas (BLE), beliau berkata, “Pembinaan BLE yang bermula pada 1 April 2014 kini 99% siap dengan baki satu peratus membabitkan beberapa kerja kecil bagi laluan basikal dan kerja landskap.”

Katanya lagi, BLE terbahagi kepada dua komponen iaitu struktur bertingkat (atas) berukuran 3.2 kilometer manakala laluan searas (bawah) sepanjang 4.2 kilometer.

Di mana lebuhraya itu mampu menampung jumlah trafik harian sehingga 70,000 kenderaan pada tahap perkhidmatan (LOS-Level of Service) A di laluan bertingkat dan LOS C di laluan searas.

“Bagi tahap LOS A, setiap lorong terdapat tujuh kenderaan per kilometer, manakala bagi LOS C, 11 hingga 16 kenderaan per kilometer,” kata Fadillah.

Menurut beliau, sepanjang laluan itu terdapat tiga persimpangan iaitu Hilir Sungai Kluang, Lebuhraya Kampung Jawa dan Jalan Kampung Jawa.

Katanya bagi memastikan keselamatan dan keselesaan pengguna, laluan BLE dilengkapi dengan lampu jalan LED, sistem saliran, laluan basikal, jejambat basikal dan pembahagi jalan.