Proton-Ertiga-Spyshot_BM

Kami menerima gambar sebuah MPV misteri dilekatkan dengan pelekat penyamaran yang sedang diuji di atas jalan raya Malaysia. Berdasarkan susuk badan MPV dengan tiga barisan tempat duduk tersebut dan juga bentuk pada lampu belakangnya, boleh disahkan ia adalah sebuah Suzuki Ertiga.

Suzuki telah mengesahkan menutup operasi jenama mereka sendiri di Malaysia dan diumumkan akan bekerjasama dengan Proton melalui Perjanjian Persefahaman (MoU) yang ditandatangani pada awal tahun ini.

Pada bulan Januari lalu juga, laporan berita dari Indonesia mengesahkan PT Suzuki Indomobil Sales (SIS) akan mengeksport Ertiga dalam bentuk knocked down ke Malaysia sebanyak 1,500 unit sebulan bermula suku kedua 2016 dan akan di rebadge dengan jenama Proton.

Pendedahan seterusnya juga mengatakan komponen-komponen knocked down akan diproduksi di kilang SIS Cikarang bermula Mei 2016 dan kemudiannya Proton telah mengumumkan sendiri model pertama hasil kolobrasi antara Proton dan Suzuki akan memasuki produksi sebelum akhir 2016.

Ertiga diperkenalkan buat pertama kali sejak 2012 dan versi faceliftnya muncul pada tahun lalu. Model yang diuji ini menampilkan bampar pre-facelift yang menempatkan lampu kabus dibahagian tengah serta bahagian diffuser yang telah direka semula. Roda berdiameter 15-inci dan dibaluti dengan tayar GT Radial juga adalah seiras dengan model facelift Ertiga. Tanpa imej bahagian hadapan, tidak dapat dipastikan sama ada MPV ini telah menerima rekaan muka baharu yang telah “diProtonkan” ataupun tidak, tetapi trade plate “B 458 A” tersebut adalah sah milik Proton.

Berdasarkan dimensi asal Ertiga, MPV tujuh-tempat duduk ini mempunyai jarak roda berukuran 2,740 mm (Perodua Alza 2,750 mm, Proton Exora 2,730 mm) dan dijana oleh enjin K14B 1.4 liter berkuasa 92 ps dan tork 130 Nm. Ia dipadankan dengan pilihan transmisi empat-kelajuan automatik atau lima kelajuan-manual. Varian Ertiga Dreza yang diberikan muka yang lebih unik dan juga beberapa ciri tambahan telah dipasarkan di Indonesia dan juga Thailand. Mazda juga turut menghasilkan model rebadge Ertiga untuk pasaran Indonesia yang digelar VX-1.

GALERI: Imej render “Proton Ertiga”


GALLERY: Suzuki Ertiga facelift di GIIAS 2015