azmin-ali

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali memberitahu kerajaan negeri kini dalam perbincangan dengan syarikat yang membangunkan aplikasi navigasi Waze bagi membenarkan pengguna jalan raya melaporkan terus jalan yang berlubang kepada majlis perbandaran, laporan The Malay Mail.

“Buat masa ini, kami sedang berbincang denga Waze, untuk menggunakan aplikasi mereka supaya dapat memperkukuhkan lagi insiatif kami bagi penyelesaian pintar di Selangor,” ujar Azmin.

Katanya lagi, terdapat banyak mekanisma yang boleh digunakan dengan aplikasi ini, jadi pihak kerajaan negeri mahu bekerjasama dengan Waze yang membolehkan pengguna jalan raya terus melaporkan mana-mana jalan berlubang kepada perbandaran tempatan supaya tindakan segera dapat diambil.

Waze-Planned-Drives_All-iOS-Screens

Menurut Azmin, enam perbandaran tempatan iaitu Ampang Jaya (MPAJ), Kajang (MPKJ), Subang Jaya (MPSJ), Shah Alam (MBSA), Petaling Jaya (MBPJ) dan Klang (MPK) yang akan terlibat dengan projek ini, dan mereka akan menetapkan indeks prestasi utama dalam bentuk tindak balas bagi masa yang minimum untuk setiap laporan yang dikemukakan.

“Kami akan memantau secara lebih dekat, dan dengan lokasi tepat yang dilaporkan kerana ia turut menyertakan koordinat, jadi pihak majlis perbandaran boleh segera ke lokasi berkenaan secepat mungkin untuk menyelesaikan masalah ini, mungkin dalam kurang daripada 72 jam,” ujar Azmin lagi yang berharap program ini dapat dimulakan secepat mungkin iaitu pertengahan 2016 ini.

Menggunakan aplikasi untuk melaporkan kerosakan jalan bukanlah suatu perkata yang baharu. Sebelum ini, Menteri Kerja Raya turut melancarkan Aduan Jalan KKR pada Mac tahun lalu, selepas ia diumumkan pada 2014. Malah Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan juga memperkenalkan aplikasi dalam talian CaknaKPKT pada tahun lalu, di mana pengguna boleh menghantar sebarang laporan kepada penguatkuasa tempatan.