Public-Parking-Lots

Seramai 10 orang tukang jaga kereta didenda antara RM500 hingga RM1,000 setiap seorang olah majistret mahkamah selepas mereka didapati bersalah mengambil bayaran parkir secara haram, laporan The Sun Daily.

Kesemua individu terbabit disabitkan di bawah kesalahan Seksyen 50 (3) Akta Pengangkutan Jalan 1987, yang boleh membawakan hukuman penjara selama enam bulan, atau denda sehingga RM2,000 jika disabitkan kesalahan. Daripada 10 individu terbabit, sembilan daripadanya adalah warga Malaysia manakala seorang lagi rakyat Sri Lanka.

Pada hujung minggu lalu, Jabatan pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama pihak polis, Agensi Dadah Kebangsaan dan Jabatan Imigresen, telah menyerbu operasi jaga kereta di beberapa lokasi di sekitar Kuala Lumpur dan Shah Alam. Beberapa individu telah ditahan di dalam operasi khas tersebut.

JPJ turut berkata, operasi tersebut akan diteruskan dengan mensasarkan lokasi tumpan ramai untuk membanteras gejala jaga kereta haram ini. Dengan adanya operasi ini, pastinya dapat memberikan kelegaan kepada orang ramai yang tidak perlu lagi membayar wang parkir kepada jaga kereta haram ini, atau bimbang keselamatan tergugat.