Motorcyclist

Daripada 117,000 pelajar yang menunggang motosikal ke sekolah, 80% daripada mereka tidak mempunyai lesen, menurut Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk V. Valluvan Veloo. Beliau menyatakan bahawa angka itu diperoleh daripada kaji selidik yang dijalankan bersama Institut Kajian Keselamatan Jalan Raya (MIROS) dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), seperti dilaporkan akhbar The Sun.

Dapatan daripada kaji selidik itu juga mendedahkan ramai ibu bapa memberi kebenaran kepada anak mereka untuk menunggang motosikal tanpa lesen. “Alasan yang diberikan oleh ibu bapa antaranya ialah kurangnya perkhidmatan pengangkutan awam di kawasan mereka.

Ia juga disebabkan mereka sibuk bekerja lantas memaksa mereka memberikan motosikal kepada anak-anak untuk memudahkan mereka ke sekolah,” tambah beliau. Sebagai reaksi kepada kaji selidik, beliau menyatakan bahawa tindakan akan diambil, termasuk merampas motosikal dan mengeluarkan saman kepada pelajar-pelajar yang didapati melakukan kesalahan.

Namun, sebelum itu, JPJ akan terlebih dahulu akan mengadakan program khidmat nasihat untuk meningkatkan kesedaran pelajar serta ibu bapa mereka tentang peri pentingnya mematuhi peraturan lalu lintas untuk kepentingan dan kesejahteraan bersama.