BRT bus

Kumpulan Prasarana, menerusi Presiden dan CEO Datuk Azmi Abdul Aziz telah mengeluarkan kenyataan, kerajaan telah melabur sejumlah RM15 juta untuk membeli 15 bas elektrik kendalian bateri mesra alam dari China bagi Bas Rapid Transit-Laluan Sunway (BRT-Sunway).

Katanya, bas-bas itu berharga RM1 juta setiap satu, dibeli dari BYD Company Limited, pengeluar kereta dan bateri boleh dicas semula, yang berpusat di Shenzhen, China, laporan Bernama.

Menurutnya lagi, buat masa ini, bas-bas elektrik tersebut menggunakan bateri konvensional untuk penyimpanan tenaga dan pihaknya sedang cuba untuk meneroka teknologi terkini untuk menggantikannya dan mengurangkan kos penyelenggaraan sistem itu.

“Kami akan terus berusaha untuk mendapatkan inovasi terkini dalam teknologi mesra alam ini, untuk menyokong agenda kerajaan meningkatkan teknologi hijau dan meningkatkan gaya hidup rakyat,” katanya kepada pihak media semalam.

Sistem BRT-Laluan Sunway mula beroperasi pada 1 Jun 2015 dan meliputi laluan sejauh 5.4 kilometer menggunakan 15 buah bas mesra alam.

Ia mempunyai tujuh stesen termasuk sebuah stesen dengan kemudahan “Park n Ride.” Tujuh stesen itu ialah Stesen Sunway – Setia Jaya, Mentari, Lagoon, SunMed, SunU-Monash, South Quay dan USJ7 sebagai stesen terakhir.

Bas elektrik ini mampu bergerak selaju 80 km/j dan berkeupayaan membawa kapasiti 67 orang penumpang dalam satu masa.