ducati-panigale-959-bm-2

Model sports Ducati ditawarkan kepada pengguna dengan nama Panigale dan model pertengahannya, Panigale 959 tiba di Malaysia dengan harga RM99,999 (termasuk insurans, tanpa GST). Gaya yang digunakan menyerupai model lebih tinggi iaitu Panigale 1299, bersama lampu tajam di hadapan dan lampu belakang yang unik.

Model ini adalah penyambung kepada model Panigale 899 yang ditawarkan sebelum ini dan ia menggunakan enjin Superquadro dua silinder sama, cuma diubah suai pada bahagian strok untuk menjadikan kapasitinya 955 cc. Dengan perubahan ini, tork yang lebih meluas pada tahap rpm berbeza dapat dihasilkan, dan bersama jumlah kuasa 157 hp yang meningkat, ia masih tidak perlu tempoh servis yang pendek. Pelarasan injap hanya perlu dilakukan pada setiap 24,000 km.

Dibangunkan sebagai sebuah model serba boleh, Panigale 959 dilengkapi dengan tiga pilihan mod tunggangan, sistem brek ABS Bosch tiga tahap, Ducati Traction Control (DTC), Engine Braking Control (EBC) dan Ducati Quick Shift. Pilihan warna yang disediakan adalah merah dengan rim hitam dan putih dengan rim merah.