dbkl parking tow bernama pix

Manusia ini, kalau hendak menipu, macam-macam taktik yang akan cuba dilakukan. Ini termasuklah seorang lelaki berusia 35 tahun yang didakwa menunda kenderaan tanpa kuasa di jalan awam, selain memeras ugus dengan meminta bayaran RM150 untuk melepaskan kenderaan yang dikunci tayar berhampiran Hospital Kuala Lumpur yang berlaku hujung minggu lalu, seperti yang dilaporkan oleh beberapa media tempatan.

Susulan perkara ini, Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur ACP Mohd Nadzri Hussain menegaskan, hanya polis dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sahaja yang mempunyai kuasa untuk menunda dan mengalih kenderaan awam di kawasan yang ditakrifkan sebagai jalan awam, laporan Bernama.

Menurutnya lagi, kompaun yang dikeluarkan oleh pengendali trak tunda adalah tidak sah mengikut undang-undang sedia ada. Di mana pihak lain (melainkan di jalan atau bangunan milik persendirian) tidak boleh menjalan apa-apa bentuk penundaan dan pengalihan sebarang kenderaan di jalan raya awam.

“Kawasan-kawasan yang ditakrifkan sebagai jalan awam seperti mana maksud Seksyen 2, Akta Pengangkutan Jalan 1987 adalah di bawah bidang kuasa polis, Datuk Bandar dan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan,” ujarnya kepada pihak media.

Selepas ini, sekiranya anda berada di jalan awam dan kenderaan anda ditunda oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, segera laporkan perkara ini kepada pihak berkuasa. Jangan sesekali membuat bayaran seperti yang diminta. Apa pun, keselamatan anda harus diberi keutamaan.