????????????????????????????????????

Nissan Navara sekali lagi diberi kepercayaan untuk menjadi jentera rasmi bagi penganjuran Rainforest Challenge (RFC) tahun ini. Malahan Edaran Tan Chong Motor Sdn Bhd (ETCM) turut mengumumkan penyertaan mereka di dalam aktiviti off-road paling ekstrem di dunia yang bakal berlangsung dari 24 November hingga 5 Disember ini di Pahang.

Pengumuman itu dibuat oleh Pengarah Eksekutif ETCM, Tan Keng Meng pada majlis penyerahan kunci yang diadakan di ibu pejabat ETCM semalam. Turut hadir ialah Pengasas dan Pengarah Acara Rainforest Challenge (RFC), Luis J.A. Wee.

Tahun ini, ETCM menyediakan tiga unit Nissan Navara dilengkapi enjin YD25DDTi yang mampu menghasilkan kuasa maksimum 163PS dan tork 403Nm/2,000rpm. Dua unit tersebut ialah varian 2.5L SE dengan transmisi automatik tujuh-kelajuan. Manakala satu lagi unit ialah 2.5L SE dengan transmisi manual enam-kelajuan. Nissan Navara tersebut adalah versi standard dan hanya perlu dipasang dengan peralatan untuk pertandingan seperti bull bars, lampu sorot halogen, winch, bar perlindungan, kit kecemasan, tayar ekstrem, suspensi dan snorkel.

“Nissan Navara sememangnya terkenal di seluruh dunia dengan kelasakan, kemampuan off-road dan prestasi enginnya yang mampu mengharung hujan lebat, laluan berlumpur, lopak yang licin, lubang dalam, lurah kecil, sungai dan tanah runtuh,” ujar Tan Keng Meng.

Disifatkan sebagai antara Perlumbaan Motor Paling Sukar di Dunia, Malaysia menganjurkan acara akhir perlumbaan off-road 4×4 Siri Global RFC dengan penyertaan dari 30 buah negara.

“Dengan kerjasama ETCM, acara ini berhasrat menghidupkan keghairahan terhadap 4×4 di seluruh dunia, selain membawakan semangat adventur dan kerja berpasukan. Ia juga selari dalam mempromosikan industri pelancongan kerana kami akan mengetengahkan Tahun Melawat Pahang 2017. Nissan Navara ialah sebuah kenderaan yang saya percaya mampu bertahan dalam cabaran sukar ini,” kata Pengasas dan Pengarah Acara Rainforest Challenge (RFC), Luis J.A. Wee.