uber-x-car_BM

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai telah meminta Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) untuk mempercepatkan proses pemindaan undang-undang sedia ada untuk mengawal selia aplikasi perkongsian kenderaan seperti Uber dan Grabcar di negara ini.

Memetik laporan Bernama, Liow berkata undang-undang sedia ada perlu dipinda agar kerajaan dapat mengawal selia perkhidmatan aplikasi berkenaan untuk memastikan tidak berlaku percanggahan antara perkhidmatan itu dengan teksi.

“Buat masa ini, tiada undang-undang ke atas Uber dan Grabcar. Jika kita boleh kawal selia Uber, tentunya kita juga akan boleh berbuat yang sama terhadap teksi dan tiada lagi percanggahan. Kami ingin menawarkan platform yang sama adil kepda Uber, Grabcar dan teksi,” jelas Liow.

Beliau berharap proses berkenaan akan dapat diselesaikan tahun ini dan dikuatkuasakan dalam tahun depan. Bagaimanapun, beliau menjelaskan proses itu akan mengambil masa memandangkan pindaan yang dicadangkan nanti memerlukan kelulusan terlebih dahulu daripada Jabatan Peguam Negara, Kabinet dan akhir sekali, Parlimen.