b8-vw-passat-launch-1

Petang ini, Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah pun melancarkan Passat B8 yang menampilkan reka bentuk yang unggul, enjin yang ekonomikal dan dilengkapi oleh teknologi tercanggih masa kini. Passat B8 ini adalah model pemasangan tempatan (CKD) yang dipasang di kilang Volkswagen di Pekan, Pahang.

Passat mula diperkenalkan di pasaran Malaysia pada tahun 2006. Kemudian pada tahun 2011, Passat generasi ketujuh menjadi model pemasangan tempatan pertama Volkswagen di Malaysia yang dikilangkan di DRB-Hicom di Pekan. Bagi Passat B8 generasi kelapan ini ditawarkan tiga varian iaitu Trendline, Comfortline dan Highline

Bagi varian tertinggi iaitu Highline, pastinya ia dipadankan dengan penjana kuasa yang lebih hebat iaitu enjin 2.0L TSI pengecas turbo dengan padanan kotak gear direct shift (DSG) enam-kelajuan. Ia mampu menghamburkan kuasa yang mengagumkan iaitu 220 PS dan tork 350 Nm bermula 1,500 rpm hingga 4,400 rpm.

Manakala varian Trendline dan Comfortline pula dikuasakan oleh enjin 1.8 TSI turbo dan padanan transmisi automatik klac-berkembar DSG tujuh-kelajuan. Penjana kuasa ini mampu menghasilkan output maksimum sebanyak 180 PS dan 250 Nm tork.

b8-vw-passat-launch-8-bm

Ia juga menggunakan platform MQB dan berukuran 4,767 mm panjang, 1,832 mm lebar dan 1,456 tinggi. Ini bersamaan dengan 2 mm lebih pendek, 12 mm lebih lebar dan 14 mm lebih rendah jika dibandingkan dengan Passat B7. Kesan daripada kedudukan yang lebih lebar dan bumbung yang rendah ini juga ditingkatkan lagi dengan ‘muka’ yang lebar, dengan terdapat garisan krom yang menyambungkan kedua-dua belah lampu hadapan.

Walaupun badan lebih pendek, jarak roda Passat B8 dipanjangkan sebanyak 79 mm, menjadi 2,791 mm dan ini menghasilkan bahagian dalam yang lebih luas. Turut menerima kesan adalah bahagian simpanan barang yang meningkat sebanyak 21 liter, menjadi 586 liter dan berat yang berkurangan sehingga 90 kg hasil daripada penggunaan bahan serba ringan diperkuat pada badan dan enjinnya.

Bagi Passat 1.8 TSI Trendline, ia didatangkan dengan rim ‘Aragon’ 16-inci, lampu kabus hadapan dan belakang serta lampu belakang LED. Pada bahagian dalam pula, tempat duduknya mempunyai pelarasan manual dengan bahagian sokongan tulang belakang juga boleh dilaras, skrin sesentuh warna ‘Composition’ lima-inci, skrin paparan informasi pelbagai warna, stereng dengan pelbagai butang kawalan, butang penghidup enjin, cermin sisi boleh lipat serta pengesan jarak Park Distance Control (PDC) depan dan belakang.

Bukan itu sahaja, ia turut didatangkan dengan brek tangan elektrik dengan Auto-Hold, sistem pengesan kecergasan Driver Alert System dan lampu/pengelap cermin automatik. Pendingin hawa pula adalah sistem Climatronic tiga-zon bersama corong tersendiri di belakang.

Passat 1.8 TSI Comfortline

Manakala varian 1.8 TSI Comfortline pula, ia memiliki elemen yang sama dengan varian Trendline, cuma ditambahkan dengan beberapa ciri lain termasuk rim 17-inci ‘Istanbul’ (tayar ContiPremiumContact 215/55 R17), lampu utama LED sepenuhnya dan lampu nyalaan siang LED.

Menjengah bahagian kabinnya, varian 1.8 TSI Comfortline mempunyai kelengkapan seperti yang boleh dijangka pada sedan segmen D. Antaranya, ia mempunyai sistem tanpa kunci ‘KESSY’, manakala tempat duduk pula dibalut dengan kulit ‘Vienna‘. Tempat duduknya mempunyai 12-arah pelarasan bersama sistem memori dan urut, dan diperlengkap dengan sistem audio skrin sesentuh 6.5 inci, Park Assist dan kamera undur.

Peningkatan lain daripada model 1.8 TSI Trendline adalah cruise control dengan pengehad kelajuan, pedal penukar gear di stereng, but berkuasa elektrik (boleh dibuka dengan menghayunkan kaki di bahagian bawah kereta) dan kemasan krom di bahagian papan pemuka.

Walau pun imej luarannya masih tidak jauh berbeza dengan model 1.8, namun terdapat sedikit perbezaan pada varian tertinggi 2.0 TSI Highline termasuklah rim aloi ‘Dartford‘ 18-inci yang dibaluti tayar ContiSportContact 235/45 R18, kemasan muncung ekzos trapezoid krom dan lencana ‘380 TSI’.

Passat 2.0 TSI Highline

Walau bagaimana pun bahagian kabin 2.0 TSI Highline menerima lebih limpahan elemen yang pelbagai, termasuk penghalang cahaya belakang elektrik, Active Info Display, pencahayaan ambien, kemasan kayu ‘Carolina’ (varian lain menggunakan kemasan ‘Silver Diamond’), Lane Assist dan unit media yang lebih maju Discover skrin sesentuh 6.5-inci dengan MirrorLink dan navigasi.

Casis untuk varian paling berkuasa ini juga mendapat peningkatan, termasuk XDS electronic differential lock dan Dynamic Chassis Control (DCC) serta pilihan mod pemanduan (Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual).

Selain itu, Passat B8 dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan utama seperti Lane Assist, Automatic Post-Collision Braking System, enam beg udara, Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Bantuan Brek (BA), Intelligent Crash Response System (ICRS), Kawalan Mendaki Bukit, tingkap kuasa anti-pinch dan cagak ISOFIX untuk tempat duduk kanak-kanak.

b8-vw-passat-launch-6-bm

Passat serba baharu ini hadir bersama waranti pengilang selama lima-tahun dan didatangkan dalam tujuh warna iaitu putih (Pure White), hitam (Deep Black), perak (Reflex Silver), kelabu (Indium Grey), merah (Crimson Red), coklat (Black Oak Brown) dan biru (Harvard Blue).

Passat B8 ini ditawarkan pada harga RM159,990 untuk varian Trendline, RM179,990 bagi varian Comfortline dan varian Highline pula berharga RM198,990. Kesemuanya adalah harga sebelum pendaftaran dan tanpa insurans. Dan bagi Passat B8 ini, ia turut didatangkan dengan waranti pengilang selama lima tahun dan tambahan lima tahun servis penyelenggaran percuma yang hanya diperoleh sekiranya kenderaan ini didaftarkan sebelum 31 Disember 2016.

Kami telah pun memandu uji Passat B8 ini dan untuk mengetahui ulasan mengenainya, sila klik DI SINI. Sekiranya anda ingin mengetahui perincian lebih lanjut mengenai Passat B8 ini, sila layari Carbase.my.

GALERI: Volkswagen Passat 2.0 TSI Highline

GALERI: Volkswagen Passat 1.8 TSI Comfortline

GALERI: Volkswagen Passat 1.8 TSI Trendline