Apabila menyebut tentang kereta MG, pasti ramai yang teringat kepada kereta yang kecil dan comel. Tetapi sebenarnya MG mempunyai banyak model lain yang lebih moden, dan semasa Shanghai Auto Show, syarikat itu membawa sebuah kenderaan konsep yang digelar sebagai E-Motion. Ia dikatakan sebagai membawa visi syarikat untuk kenderaan masa hadapan.

Rekaan yang digunakan pada kenderaan ini dikatakan mendapat inspirasi daripada warisan lama jenama itu, seperti yang boleh dilihat dengan bahagian belakang sportsback, manakala gril dan lampu hadapannya pula dikatakan adalah inspirasi daripada ‘London Eye’.

Walaupun begitu, pada mata kami, bahagian hadapan kenderaan ini kelihatan menyerupai model-model Mazda terbaru manakala bahagian belakang pula, dengan bucu lampu yang ditarik ke hadapan, ia seperti lampu hadapan model terkini Cadillac, termasuk CTS V.

MG E-motion adalah sebuah kenderaan elektrik, dan di bawah badannya terdapat platform kenderaan elektrik yang dibangunkan sendiri oleh MG. Walaupun tidak dinyatakan dengan jelas, ia diberitahu boleh mencatat masa pecutan 0-100 km/j dalam masa jurang daripada empat saat dan boleh bergerak sehingga jarak 500 km. Turut disediakan adalah sistem informasi dan hiburan pintar, membuatkan ia sesuai untuk generasi muda.