Hari ini, Mazda 3 2017 telah pun dilancarkan secara rasmi di Malaysia, selepas ia mula berada di pasaran Thailand beberapa bulan yang lalu. Seperti mana Mazda 2, Mazda 3 2017 ini juga menawarkan pilihan sedan (varian Sedan High dan Sedan GL) dan hatchback yang hadir dengan imej yang lebih bergaya dan menguja. Malah bahagian mekanikalnya juga turut dipertingkatkan.

Mazda 3 baharu ini dijanakan oleh enjin petrol 2.0 liter SkyActiv-G 4-silinder sebaris yang mampu menghamburkan kuasa 162 hp pada 6,000 rpm dan tork 210 Nm pada 4,000 rpm. Kuasanya disalurkan ke roda hadapan menerusi transmisi automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan bersama Manual Shift Mode.

Peningkatan mekanikal bagi Mazda 3 unit pemasangan tempatan (CKD) ini ialah menampilkan Mazda SkyActiv-Vehicle Dynamics termasuk sistem G-Vectoring Control baharu secara standard. Sistem ini memberikan tork enjin yang berbeza mengikut respon stereng, kawalan pecutan sisi dan kuasa pendikit yang lebih langsung dan responsif.

Seperti mana yang disebut, imej bagi Mazda 3 2017 ini turut di pertingkatkan dengan suntikan imej yang lebih segar. Pada bahagian hadapannya yang nampak lebih sporty, grilnya telah direka semula termasuk memposisikan logo Mazda serta meletakkan krom yang lebih tebal di sekelilingnya.

Tampak lebih segar apabila ia turut ditampilkan dengan lampu utama baharu LED (halogen bagi sedan GL) yang disambung bersama lampu nyalaan siang LED dan lampu kabus LED bagi Sedan High dan Hatchback. Manakala lampu utama halogen dengan lampu kabus LED, tanpa ditampilkan lampu nyalaan siang bagi Sedan GL.

Melewati bahagian belakangnya pula, versi sedan masih mengekalkan hampir kesemua identitinya seperti sebelum ini. Namun bagi versi hatchback, ia ditampilkan dengan bampar baharu dengan lampu kabus belakang LED (mentol biasa bagi Sedan GL) dan reflektor yang dibentuk semula.

Menjengah bahagian kabinnya pula, elemen baharu yang ditampilkan termasuklah roda stereng pelbagai-fungsi yang direka semula, dan brek parkir elektronik, yang menggantikan brek tangan pada model sebelumnya. Selain itu, ia turut menampilkan Paparan Pemanduan Aktif (paparan unit utama) bagi varian Sedan High dan Hatchback.

Selain itu, elemen lain yang turut ada termasuklah pendingin hawa automatik (manual bagi Sedan GL), sistem infotainmen MZD Connect yang disambung dengan paparan skrin sesentuh tujuh-inci pada papan pemuka dan tombol Commander Control pada konsol tengah. Bukan itu sahaja, elemen seperti operasi tanpa kunci, pemilih mod pemanduan dan kawalan kelajuan turut ditampilkan.

Bagi aspek keselamatan, Mazda 3 didatangkan dengan enam beg udara, ABS dengan EBD, bantuan brek, Kawalan Kestabilan Dinamik, kawalan cengkaman, Bantuan Mula Mendaki dan Sistem Isyarat Kecemasan.

Bagi varian spesifikasi tertinggi, ia turut ditampilkan dengan i-Activsense suite, termasuk Lampu Utama LED Adaptif (ALH), Paparan Titik Buta (BSM), Kepekaan Trafik Lintasan Belakang, Sokongan Brek Bandar Pintar (hadapan dan belakang), sistem Amaran Penukaran Lorong, Bantuan Kekal Lorong dan Kepekaan Perhatian Pemandu.

Empat warna pilihan menarik yang ditampilkan ialah Artic White, Blue Reflex, Meteor Grey dan Aluminium Metallic.

Mazda 3 2017 ini ditawarkan pada harga atas jalan tanpa insurans ialah RM110,804 bagi Sedan GL, RM125,804 untuk Sedan High dan Hatchback pula RM128,804, ketiga-tiganya untuk warna luaran solid. Bagi yang inginkan warna metalik, perlu menambah kos tambahan sebanyak RM400 (bagi semua varian). Setiap pembelian didatangkan dengan waranti lima-tahun/100,000 km dan tiga-tahun/60,000 km bagi pakej servis percuma.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perincian dan spesifikasi penuh, sila klik pautan berikut bagi varian sedan dan hatchback.