Kerajaan menimbang pelbagai faktor bagi mewujudkan sistem Transit Aliran Massa (MRT) di negeri lain termasuk keberdayaannya beroperasi di kawasan tersebut.

Menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi, pelaksanaannya juga tidak dilakukan sewenang-wenangnya kerana mengikut keperluan, laporan Bernama.

“Bergantung kepada keperluan dan sekiranya Johor Bahru (sebagai contoh) mempunyai keperluan itu serta berdaya maju, maka memang akan dilaksanakan. Lagipun, masa depan pengangkutan di Malaysia ialah rel dan kita telah membuat transformasi yang begitu drastik ke atasnya dengan memperkenalkan antara lain Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) dan Projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) bagi menghubungkan semua bandar di seluruh negara dengan kereta api,” katanya kepada pemberita hari ini ditanya sama ada kerajaan mempunyai rancangan untuk meluaskan sistem MRT ke negeri lain termasuk Johor Bahru yang sedang pesat membangun.

Menurut beliau, pembinaan ECRL dan HSR adalah ‘hadiah’ masa depan yang baik kepada masyarakat kerana memungkinkan pergerakan sesuatu barangan dan masyarakat dalam kadar pantas.