Ferrari dan Lamborghini, dua jenama besar bagi supercar, masing-masing sedang berusaha untuk menghasilkan versi hibrid. Walau bagaimana pun, buat setakat ini, kedua-duanya tidak perancangan membangunkan model elektrik (EV), menurut eksekutif syarikat terbabit, seperti mana yang dilaporkan oleh Automotive News.

Michael Leiters, ketua pegawai teknologi di Ferrari berkata, “Ia memerlukan masa yang lebih lama, lebih inovasi untuk ke arah itu dengan penghasilan prestasi yang serupa. Malah ia pastinya lebih mencabar untuk kami menghasilkan sebuah jentera sebegitu dengan apa yang kami miliki sekarang. Apa pun, langkah pertama (bagi pembaharuan) adalah menghasilkan versi hibrid.”

Kenyataan itu senada dengan CEO Lamborghini, Stefano Domenicali yang berkata, pihaknya berusaha keras untuk membangunkan versi hibrid, dalam masa yang sama mengekploitasi potensi enjin naturally-aspirated V10 dan V12 sepenuhnya.

“Saya tidak melihat teknologi elektrik sepenuhnya boleh dibangunkan dengan kadar segera bagi segmen super sport car, tetapi hibrid memang akan dihasilkan, dalam tempoh lima tahun yang akan datang,” ujarnya.