Projek Lebuhraya Utara Selatan Berhad (PLUS) telah mengeluarkan satu kenyataan rasmi hari ini bagi memberitahu operasi Plaza Tol Bukit Kayu Hitam yang terletak di KM 0.65 akan dipindahkan mulai 1 November 2017, bermula pukul 6 pagi.

Menurut PLUS, lokasi baharu plaza tol berkenaan adalah di KM 1.0 dan ia hanya beroperasi sehingga 31 Disember 2017 ini sahaja. Operasi singkat tersebut adalah selari dengan pengumuman pemansuhan empat tol termasuk Bukit Kayu Hitam ketika oleh Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak pada pembentangan Bajet 2018 minggu lalu.

Lokasi baharu tersebut juga adalah sebahagian projek pembangunan Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bukit Kayu Hitam yang baharu dan ia dibuka serentak dengan operasi plaza tol baharu berkenaan.

Bagi memudahkan urusan di sempadan, pihak PLUS turut mengumumkan bahawa waktu operasi plaza tol ini akan dilanjutkan iaitu bermula 6 pagi hingga 2 pagi pada 1 November ini untuk setiap hari, berbanding buat masa sekarang di mana ia hanya beroperasi sehingga jam 12 tengah malam.