PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan semua kerja-kerja perobohan struktur bangunan Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau akan selesai pada Mac ini.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan, Pengarah Urusan PLUS Malaysia Berhad (PLUS), Datuk Azman Ismail berkata, “Proses melantik kontraktor-kontraktor yang berkelayakan telah bermula sejak Disember lalu dan pada ketika ini, PLUS sedang memuktamadkan pemilihan kontraktor untuk melaksanakan kerja-kerja perobohan tersebut.”

“Setelah dilantik, kontraktor tersebut akan memulakan kerja-kerja merobohkan struktur fizikal Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau selepas perayaan Tahun Baharu Cina. Berdasarkan jadual, semua kerja-kerja perobohan dijangka akan selesai pada penghujung Mac akan datang.”

Ini berikutan semua kerja-kerja tersebut perlu dilakukan secara berperingkat memandangkan ia dilaksanakan di dalam persekitaran lalulintas yang sentiasa bergerak. Justeru, PLUS tidak berkompromi terhadap aspek keselamatan ketika kerja-kerja tersebut dijalankan.

Jelas Azman, kerja-kerja awalan seperti pemindahan peralatan tol, papan tanda serta aset-aset lain akan dilaksanakan terlebih dahulu sebelum kerja-kerja perobohan struktur fizikal bermula.

Sehubungan dengan itu, PLUS menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati ketika melalui kedua-dua plaza tol berkenaan pada ketika ini dan mengurangkan kelajuan kenderaan ketika menghampiri bangunan plaza.