Honda Malysia hari ini mengumumkan bahawa model edisi terhad SUV HR-V Mugen kini diperkenalkan untuk pasaran Malaysia. Model istimewa ini menampilkan pelbagai peningkatan dari segi rupa, diberikan aksesori unik dari penala rasmi Honda iaitu Mugen. Ia akan dijual pada harga atas jalan tanpa insuran RM118,800, dan hanya ditawarkan sebanyak 1,020 unit.

Honda HR-V Mugen ini dipadankan dengan sembilan aksesori tambahan iaitu spoiler bawah hadapan, spoiler belakang bawah, gril baharu, skirt sisi, spoiler pintu tailgate, pelekat-pelekat dengan elemen Mugen, serta emblem Mugen pada bahagian luar.

Pada bahagian kabin pula, emblem Mugen diletakkan pada sebelah sisi tombol penukar gear serta karpet-karpet alas kaki dengan tulisan ‘HR-V Limited Edition’.

Kesemua aksesori ini menjadikan HR-V Mugen berkenaan RM1,370 lebih mahal dari varian tertinggi 1.8 V standard. Ciri lain, model istimewa ini berkongsi spesifikasi dengan varian V tersebut.

Begitu juga dengan sistem mekanikal, Honda HR-V Mugen masih dijana enjin petrol standard 1.8 liter SOHC i-VTEC berkuasa 142 PS/172 Nm yang digandingkan bersama transmisi CVT Earth Dreams.

Dua warna luaran ditawarkan untuk HR-V Mugen ini – Dark Ruby Red Pearl serta tambahan RM300 dikenakan sekiranya pembeli mahukan warna White Orchid Pearl. Kit ini ditawarkan hanya bersama kereta berkenaan dan Honda Malaysia tidak menjualnya secara berasingan atau kepada pemilik HR-V sedia ada.